Economie

FOTO. Complexul memorial „Cimitirul Eroilor” din Chișinău, reabilitat cu suportul Consiliului Județean Buzău

Autoritățile din municipiul Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău, au demarat lucrărilor de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bulevardul Decebal 17. Costul de implementare a proiectului este de circa 5 000 000 de lei, transmite Ziarul Național.

Potrivit Primăriei Chișinău, proiectul prevede reabilitarea trotuarelor existente; amenajarea scuarului în formă semicerc, cu montarea scaunelor și coșurilor de gunoi; reconstrucția scării de acces către Complexul Memorial „Cimitirul Eroilor”, cu reabilitarea balustradei; restaurarea pilonilor și a peretelui de sprijin de pe perimetrul scuarului; crearea locurilor de parcare – paralel bd. Decebal; montarea pavajului tactil pentru orientarea persoanelor cu dizabilități; montarea iluminatului stradal și amenajarea teritoriului adiacent.

Totodată, în centrul scuarului va fi instalat un monument comemorativ în memoria soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.

Pe coloanele de la intrarea în cimitir vor fi aplicate elemente decorative din același material. O astfel de procedură se va efectua și pe peretele de sprijin de pe perimetrul scuarului.

Cimitirul militar românesc a apărut în anul 1918. În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, scrie historia.ro. Tot în aceeași perioadă a fost ridicată și o capelă în memoria legiunii cehe. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari și coloane de 10 metri înălțime. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007. Timp de mai mulți ani Cimitirul Eroilor Români a fost un loc abandonat, pustiu și plin de gunoaie.

Despre cei 1 645 de ostaţi îngropaţi acolo se ştie că 431 dintre ei erau români căzuţi în Primul Război Mondial, 96 de români morţi în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi.


















Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *