Război

FOTO: „Dezertor! A refuzat să efectueze o misiune de luptă! Predispus la trădare!” – Ministerul Apărării ștampilează legitimațiile militare ale rușilor care refuză să lupte

Ministerul Rusiei a aprobat în cele din urmă formularea ștampilei care este ștampilată pe legitimațiile militare ale soldaților care refuză să participe la o „operație militară specială în Ucraina”. Pe twitter au fost publicate fotografii cu legitimații militare ale mai multe persoane, cu exact aceeași ștampilă.

Avocatul Pavel Chikov, fondator al ONG-ului de asistență juridică Agora, a scris pe Telegram că peste 1.000 de militari și trupe ale Gărzii Naționale din cel puțin șapte regiuni au refuzat să meargă în Ucraina.

Ruslan Leviyev, fondatorul Conflict Intelligence Team, un ONG rusesc care monitorizează informațiile din surse deschise despre armata rusă, a declarat pentru Current Time că numărul real al acestor cazuri ar putea fi considerabil mai mare și că refuzurile ar putea îngreuna grav eforturile Rusiei de a se regrupa și de a-și reînnoi operațiunile militare în estul Ucrainei.

„Fenomenul refuzului devine sistemic”, a spus Leviyev. „Astfel de soldați se regăsesc practic în fiecare unitate care s-a întors din Ucraina. Potrivit estimărilor noastre, între 20 și 40% dintre militarii prin contract care s-au întors din Ucraina și care sunt pregătiți pentru a fi trimiși înapoi refuză să se întoarcă la luptă.”

Leviyev a declarat că majoritatea acestor soldați nu sunt dezertori, dar ar putea avea ramificații legale pentru că au refuzat să se supună ordinelor. Pentru a-i condamna, însă, procurorii trebuie să demonstreze că ordinul a fost legal și că refuzul de a se supune a cauzat un „prejudiciu substanțial” armatei

„Din cazurile pe care le-am văzut, aceștia sunt intimidați cu amenințări de urmărire penală și sunt lucrați de procurorii militari”, a spus el. „Dar până acum nimeni nu a fost urmărit penal, din câte am văzut”.

Avocații pentru drepturile omului spun că refuzul guvernului de a numi invazia Ucrainei un „război” sau de a declara război sau legea marțială ar putea oferi militarilor disidenți o anumită protecție împotriva celor mai grave consecințe ale refuzului de a lupta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cred ca acestia, din pacate pentru ei, nici nu stiu pe ce lume traiesc – vorbesc de cei care nu se supun ordinelor. Si-au semnat singuri condamnarea la moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *