CSI / RusiaInternaționalRăzboi

FOTO. Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Conducta de apă potabilă către Nikolaev a fost distrusă intenționat

De șase luni, oamenii din orașul Nikolaev din sudul Ucrainei nu au apă potabilă curată. Experții militari au declarat reporterilor BBC care au analizat această situație că ocupanții ruși au întrerupt intenționat alimentarea cu apă în luna aprilie. Imagini din satelit susțin aceste afirmații, ele arătând cum a fost distrusă în mod deliberat conducta către oraș în perioada cât a fost sub controlul Rusiei.

Distrugerea infrastructurii vitale pentru viața oamenilor este considerată încălcare a dreptului internațional umanitar. Totuși, în ultimele săptămâni, Rusia a vizat în continuare infrastructura electrică și de apă a Ucrainei.

De luni de zile, oamenii din Nikolaev stau la coadă pe stradă, pentru apă potabilă, ceea ce este extrem de periculos, deoarece orașul este aproape de linia frontului și este adesea bombardat. De la invadarea Rusiei, aceasta a rămas sub control ucrainean.

„Stai la coadă. Este înfricoșător să ieși, Doamne ferește să zboare ceva acum”, spune Ana, o mamă de 36 de ani care a fugit din Herson în Nikolaev.

Locuitorii precum Ana, care are grijă și de alți patru membri ai familiei ei, au acces la apă în case, dar nu poate fi folosită pentru băut sau pentru gătit. Chiar și spălarea în ea le provoacă probleme dermatologice.

„Este într-adevăr foarte sărată. Are o culoare maro, verzuie”, spune femeia.

Acestea sunt condițiile pe care locuitorii au fost nevoiți să le îndure timp de șase luni de la întreruperea alimentării cu apă a orașului.

Dovezile adunate de BBC arată că acesta este un act deliberat al forțelor ruse

În luna aprilie a acestui an, un site de știri ucrainean a publicat mai multe imagini care arătau daunele cauzate de forțele ruse singurei conducte de alimentare cu apă din Nikolaev. BBC a analizat imagini din satelit și distribuite pe rețele sociale care susțin această afirmație, transmite Digi24.

Astfel, în imaginile din satelit se vede cum conducta a fost distrusă exact în zona cea mai fragilă, de unde iese la suprafață de sub pământ.

Conducta a fost distrusă la 12 aprilie, iar timp de opt ore s-au pierdut aproximativ 40 de milioane de litri de apă, înainte ca alimentarea acesteia să fie întreruptă.

Pe lângă imaginile din satelit cu conducta avariată, BBC a găsit și imagini din satelit care arată comasarea forțelor ruse în apropiere. 

Chiar, într-una din imagini se văd patru tancuri într-un moment în care zona se afla sub control rusesc.

Dmytro Butrii, care la acea vreme era guvernatorul exilat al regiunii Herson, a declarat pentru BBC că „autoritățile din Nikolaev au negociat [cu rușii]”, dar forțele de ocupare „nu au permis echipei de reparații să ajungă la locul avariei”.

Deci, dacă conducta a fost avariată, iar armata lui Putin era în zonă, a fost intenționat, se întreabă BBC?

Chris Cobb Smith, expert în criminalistică militară a declarat: „Cred că distrugerea a fost cauzată de plasarea intenționată a unei încărcături explozive, fie direct sub conductă, fie eventual deasupra acesteia, în punctul cel mai vulnerabil”.

De asemenea, și Michael Whelan, expert în securitate care a servit în armata britanică timp de peste 20 de ani, a apreciat că avariile aduse conductei au fost cauzate în mod deliberat de explozibili.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *