Actualitate

(FOTO) Femeia anunțată ca dispărută în filmul „LA HANUL MORȚII” a apărut în Biblioteca „Ștefan cel Mare”

Valentina, personaj al episodului unu al filmului  „La Hanul Morții”, care era dispărută în momentul lansării peliculei, a fost găsită în Biblioteca „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Bibliotecarele de aici ne-au anunțat că au recunoscut-o în film pe credincioasa cititoare a instituției lor. „Aflându-i trista poveste, i-am dăruit din partea bibliotecii câteva cărți și niște bani”, susține bibliotecara Elena Boguș.

Aceeași sursă ne-a spus că Valentina frecventează Biblioteca „Ștefan cel Mare” în fiece săptămână. Ea a lipsit de la bibliotecă doar câteva luni de la finele anului 2013, când a fost internată la ospiciu. În prezent, Valentina citește romanul „Doamna Bovary” de Gustave Flaubert, dar se arată interesată și de scriitorii ruși Nicolai Leskov, Albert Lihanov și Victor Dragonschy, ultimii doi fiind autori de literatură pentru copii. Valentina este înscrisă din anul 2006 și la Biblioteca „Lomonosov” din capitală.

Foto: Elena Boguș

„Dacă la început ne cam deranja mulțimea de pungi cu care această femeie umblă întotdeauna, după ce am privit filmul „La Hanul Morții”, am înțeles prin ce suferință a trecut și o așteptăm cu plăcere”, afirmă bibliotecara Elena Boguș.

Odată ce au găsit-o, autorii filmului „La Hanul Morții” au constatat că Valentina duce în continuare un trai de boschetară și înnoptează tot pe str. Hanul Morii, în curtea casei unde locuiesc cele două persoane învinuite de procurori că au lăsat-o pe drumuri, preluându-i apartamentul. Este vorba de fostul polițist Gheorghe Vintaniuc și de soția acestuia, medicul de familie Nadejda Ghirba.

Foto: Elena Boguș

Și-a vândut apartamentul când era internată la Costiujeni

Pentru cei care încă n-au urmărit primele două episoade ale filmului „La Hanul Morții”, menționăm că Valentina este fiică de militar, are studii superioare și cândva cânta excelent la pian. Locuia cu părinții într-un apartament de pe str. Ioan Vodă Viteazul 13, din sectorul Botanica al Chișinăului. La vârsta de 20 de ani, despărțindu-se de iubitul său, a suportat un șoc emoțional, care i-a marcat viața. De atunci, ea are unele devieri psihice.

Moartea de la farmacie…

Valentina a rămas singură în anul 2005, după ce mamă-sa, Tatiana, a plecat la farmacie și nu s-a mai întors… nici vie, nici moartă. Lumea zice că femeia a căzut pe scările farmaciei, fracturându-și mâinile și picioarele. Apoi poliția ori Salvarea nu se știe unde au dus-o și ea nu se știe cum a murit. Cei care cunosc această fabulă incredibilă șoptesc că acolo, chiar alături de farmacie, se află și sectorul de poliție.
Căutările noastre au arătat că Tatiana figurează în baza oficială de date a populației RM ca și persoană în viață, deși încă în 2005 a fost înmormântată la cimitirul „Sf. Lazăr”, printre necunoscuți.

„Îi înmormântăm ca necunoscuți și pe cei cărora le cunoaștem numele, însă nimeni nu-i ia din morgă”, ne explică directorul cimitirului, Pavel Ene. De unde putem admite că cei care au transportat cadavrul Tatianei la morgă intenționat nu i-au anunțat despre sfârșitul ei nici pe vecini, nici pe fiică-sa, dar nici autoritățile, pentru a o radia din lista celor vii. Pentru că la cimitir ea este înregistrată cu numele adevărat, chiar dacă osemintele îi sunt înhumate fără cruce și poartă doar un număr…

Apartamentul Valentinei aparține surorii lui Vintaniuc

Până a-și pierde mama, Valentina se trata la ospiciu odată în doi ani. Însă în anul 2007, surprinzător, ea a fost internată la Costiujeni de patru ori (!). Situația ne face să presupunem că la Spitalul de Psihiatrie într-adevăr activau persoane care erau implicate în deposedarea de proprietăți a pacienților.

Astfel, în 2007, Valentina a fost externată a doua oară pe data de 19 iunie. Și în aceeași zi i-ar fi încredințat prin procură fostului polițist Gheorghe Vintaniuc să pregătească actele pentru înstrăinarea apartamentului ei. Procura a fost autentificată de către notarul Diana Zgardan, care a refuzat să discute cu noi.

Peste o lună, Valentina a ajuns iarăși la Costiujeni, iar pe 30 iulie, în timp ce se afla în spital, ea și-ar fi vândut apartamentul lui Vintaniuc și soției sale, medicului Nadejda Girba, la prețul de 220 mii lei. Întrebat dacă el a mers la Costiujeni pentru a autentifica contractul de vânzare-cumpărare sau Valentina a fugit de la nebuni pentru a semna acest document, notarul Vasile Stahurschi ne-a spus că nu-și amintește. Deși el avea computerul în față și putea să-și amintească cât ai clipi din ochi…

Pentru a șterge urmele, probabil, au urmat niște tranzacții extrem de ciudate. Pe 10 octombrie 2007, Nadejda Ghirba a vândut acest apartament surorii sale, Simona, care în aceeași zi i-a făcut doctoresei procură pentru a vinde același imobil. Peste o lună, Simona i-a întors în apartamentul surorii sale, printr-un contract de donație.

În 2010, Nadejda Ghirba i-a donat acest apartament unui bărbat, Pavel Cernobrisov, care la fel se numără printre victimele celor doi. În scurt timp, Cernobrisov chipurile l-a vândut, prin procură, surorii lui Vintaniuc, Mariana, după care a dispărut fără veste…

Gheorghe face reparație…

În august 2013, poliția anunțase și despre dispariția Valentinei. Însă autorii filmului „La Hanul Morții” au găsit-o pe str. Hanul Morii din Chișinău. Ziua, pribegea pe ulițe, iar noaptea se strecura în curtea casei cu nr. 6. Degeaba am căutat vorbă cu ea. Ne spunea că nu a avut niciodată apartament și că habar nu are cine este Vintaniuc. Într-o noapte de la finele lui 2013, când i-am descoperit culcușul – o cocioabă îngustă din curte, am anunțat poliția și Valentina a fost internată la Costiujeni. Ulterior am aflat că din 2007 Vintaniuc nu a mai spitalizat-o la ospiciu. Potrivit vecinilor de pe str. Hanul Morii, starea psihică a femeii se deteriora după ce era luată cu ambulanța. Menționăm că, în ultimii ani, fostul polițist Vintaniuc a lucrat în calitate de infirmier la Salvare.

Revenindu-și după ultimul tratament, Valentina a povestit că Gheorghe Vintaniuc i-a propus să trăiască în grădina casei de pe Hanul Morii până când el îi va face reparație în apartament. Ea nici nu știe că i-a vândut apartamentul fostului polițist. În schimb, de la Direcția asistență socială Botanica, am aflat că Vintaniuc a încercat să scape de Valentina.

„Dl Vintaniuc ne-a spus că această doamnă deranjează prin comportamentul său vecinii, care solicită internarea ei într-o instituție socială. După ce i-am pus unele întrebări, el a plecat și nu a mai venit”, susține Carolina Olaru, șefa Direcției.
Îngrijorați pentru viața Valentinei, noi am solicitat sprijinul ministrului Protecției Sociale, Valentina Buliga, care s-a arătat dispusă să o interneze la un azil de bătrâni. Conform legislației, însă, Valentina urmează mai întâi să fie declarată incapabilă de către instanța de judecată, după care Pretura Botanica trebuie să-i acorde tutelă. Ciudat e faptul că în fișa medicală de la Costiujeni a Valentinei, în 2007, era notat că ea „se externează cu viitoarea tutelă”. Astfel se prezintă Vintaniuc și în raport cu alte victime ale sale, deși în realitate se pare că el nu avea niciun interes ca acești oameni să fie declarați fără discernământ.

Noi am sugerat Procuraturii să ia măsuri urgente pentru a-i asigura tutelă Valentinei, dar până în prezent, din păcate, lucrurile stau pe loc…

„Cadoul” justiției: Vintaniuc eliberat de ziua de naștere a Valentinei

Gheorghe Vintaniuc și Nadejda Ghirba sunt învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari în cadrul unui dosar penal, gestionat de Procuratura Generală și Direcția Operațiuni Speciale a MAI. Dosarul încă nu a fost expediat în judecată. Inițial, poliția anunța că cei doi au preluat prin înșelăciune 19 imobile. În august 2013, aceștia au fost arestați, însă ulterior judecata i-a eliberat. Fostul polițist a fost pus în libertate chiar de ziua de naștere a Valentinei. În același dosar, figurează în calitate de învinuiți și sora lui Vintaniuc, și fiul doctoresei Ghirba. Menționăm că, în anii trecuți, contra lui Vintaniuc au fost pornite mai multe dosare penale pentru escrocherie, însă toate au fost clasate DIN LIPSĂ DE PROBE

Nota autorului

Trăim într-o țară de sicriu…

Autorii filmului „La Hanul Morții” consideră că, în orice țară normală, notarii care au participat la asemenea fărădelegi ar fi lipsiți de licență, iar fosta conducere a Spitalului de Psihiatrie din 2007 ar fi cercetată de-a fir a păr pentru a se constata de ce, în 2007, le-a jucat în strună lui Vintaniuc și Ghirba. La fel, ar fi investigată cu deosebită atenție cauza decesului mamei Valentinei. Iar Valentina ar fi internată imediat la un azil de bătrâni până când îi va fi întors apartamentul. Vă asigur că în RM se poate face abstracție de formalitățile legale cu privire la tutelă. Dacă tot legea prevede că locul șarlatanilor e în pușcărie, de ce aceasta este obligatorie în cazul unei biete femei deposedată de toate bunurile, dar nu contează deloc în cazul celor care au aruncat-o pe această femeie în stradă?
La noi, însă, nici nu adie a ploaie… Zi de zi, guvernarea ne anunță că au mai rămas câteva zile până la semnarea acordului de asociere cu UE. Și atât. Pentru a vă convinge în ce țară de sicriu trăim, nu uitați să priviți filmul „La Hanul Morții”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *