Externe

FOTO. Încep marile probleme pentru Erdogan: A pierdut toate marile orașe din Turcia

Recep Tayyip Erdogan, candidat din partea Alianței Populare, are 49,4%, în timp ce candidatul opoziției unite (Alianța Națională), Kemal Kılıçdaroğlu, are un procent de 45%. Al treilea candidat Sinan Ogan 5,2.

În Turcia a fost o mobilizare fără precedent la vot de aproape 90%, în special în marile orașe. Aici, Recep Tayyip Erdogan a pierdut aproape tot, iar asta ar putea antrena un mare val pentru turul II, scrie Stiripesurse.ro.

Kemal Kılıçdaroğlu a câștigat pe linie în marile orașe ale Turciei. El a reușit să se impună la Istanbul (oraș în care este primar), la Ankara, la Izmir și în Antalia.

Erdogan a câștiga doar la Bursa, un oraș mare, dar care nu are aceeași influență ca Istanbul sau Ankara.

Spre deosebire de alte țări, Turcia are un anumit specific. Religia contează foarte mult, în special pentru electoratul rural sau pentru cei mai în vârstă. Pe acest segment, Erdogan a câștigat detașat, dat fiind că Kılıçdaroğlu este musulman alevit.

Alevismul (în limba turcă Alevilik) este o mișcare religioasă din cadrul islamului apărută în Anatolia ai cărui aderenți urmează învățăturile misticie ale dervișului Haji Bektash Veli (1209-1271). Aceștia constituie un sistem religios care încorporează aspecte atât din islamul sunnit cât și din cel șiit, în special atașamentul față de imamul Ali.

O influență foarte mare o va avea candidatul de pe locul 3, Sinan Ogan. Acesta a anunțat deja că în turul II îl va susține pe Kılıçdaroğlu, iar asta ar putea înclina balanța.

Sinan Ogan a luat peste 2,8 milioane de voturi, iar dacă electoratul său se va îndrepta masiv către Kılıçdaroğlu atunci asta ar putea fi răsturna scorul în turul II.

content-image

Erdogan pierde în zonele afectate de cutremur

Un alt semnal extrem de interesant vine din orașele afectate de cutremurele care au devastat Turcia, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.

Erdogan a pierdut în Anatolia de Sud-Est, zona cea mai afectată de marile cutremure din Turcia.

content-image

Erdogan câștigă în diaspora din Germania

Un factor determinant pentru alegerile din Turcia sunt și voturile din Diaspora. În Germania este cea mai mare comunitate de cetățeni turci, iar aceștia au înclinat spre Erdogan. Scorul în Germania este de 55% Erdogan și 45% Kılıçdaroglu, dar încă se numără voturile.

Kılıçdaroğlu (marcat cu roșu) a câștigat majoritatea secțiilor de votare străine, Erdoğan a câștigat în Franța, Germania, Norvegia și Africa de Nord.  Dacă numărăm numărul total de voturi în străinătate, nu după secțiile de votare individuale, atunci Erdogan este în frunte – în detrimentul Germaniei, unde există o mare diasporă turcă.  La secțiile de votare din Rusia, cetățenii turci au votat pentru Kılıçdaroglu, el are aproape 55%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. In Turcia orezenta la vot e obligatorie prin lege. Cei aproape 10% care figurau pe listele electorale vor plati amenzi indiferent in ce tara s-ar fi aflat si in caz de recidiva vor pierde si cetatenia.
    Asa ca este exagerat sa spui ca a fost o mobilizare masiva in marile orase… in concluzief in turul doi mari diferente nu vor fi. Eventual voturile celorlalti doi candidati.
    Spun eventual pentru ca sustinatorii lui Erdogan au solicitat renumararea voturilor in circumscriptiile unde a castigat Kemal si ar fi suficient cs la 0.3 % sa li se schimbe destinatia in portogg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *