Externe

FOTO. Inundații devastatoare în India: Cel puțin 23 de soldați sunt dați dispăruți

Cel puţin 23 de soldaţi sunt daţi dispăruţi în urma unor viituri în statul indian Sikkim, aflat în nord-estul ţării, a transmis miercuri armata, informează AFP.

„Din cauza precipitaţiilor bruşte care s-au abătut asupra Lacului Lhonak, din nordul statului Sikkim, s-au produs viituri pe râul Teesta (…); 23 de soldaţi sunt daţi dispăruţi, iar vehicule au fost scufundate. Căutările sunt în curs de desfăşurare”, au precizat forţele armate într-un comunicat.

Această regiune muntoasă şi izolată este situată în apropiere de graniţa Indiei cu Nepalul. Lacul Lhonak se află la poalele unui gheţar în apropiere de Kangchenjunga, al treilea cel mai înalt vârf din lume.

Din cauza unui baraj în amonte care eliberase anterior apa, nivelul râului Teesta era cu 4,5 metri mai ridicat decât în mod normal, a precizat armata indiană.

O înregistrare video dată publicităţii de un purtător de cuvânt al armatei arată un violent torent de culoare maro care se revarsă printr-o vale împădurită, trecând peste drumuri şi măturând linii electrice în calea sa.

Ministrul şef al statului, Prem Singh Tamang, s-a deplasat în oraşul Singtam, în aval de locul dezastrului, fiind prezentat de mass-media locale vorbind cu responsabili locali sub o umbrelă.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt relativ frecvente în India şi provoacă numeroase pagube, în special în perioada musonului, care durează din iunie până în septembrie.

În octombrie însă, cea mai mare parte a musonului de obicei a trecut. Experţii susţin că schimbările climatice fac ca aceste dezastre să devină mai frecvente şi mai grave.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *