Social

FOTO. Marele poet național Mihai Eminescu, comemorat la 134 de ani de la trecerea în eternitate

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat joi, 15 iunie, la Chișinău cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.

Scriitori, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale și iubitori de poezie au depus în dimineața zilei flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chişinău, după care a urmat un recital literar-muzical.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că astăzi este o zi în care ne amintim odată în plus de viața și opera lui Mihai Eminescu. „Este bine să înfăptuim ceea ce a spus el în opera sa, mai cu seamă, în cea politică. Ne-a dat răspunsuri clare cine suntem, de unde venim și încotro mergem”, a subliniat Teo Chiriac.

În context, scriitorul Val Butnaru a afirmat că adeseori se uită de faptul că Mihai Eminescu a fost nu numai un mare poet, dar și un publicist, care a lăsat o operă politică, pe care trebuie s-o cunoaștem, să fie studiată și în școală. ”Eminescu nu este doar un poet național, ci și un gânditor național”, a constatat Val Butnaru. Iar scriitoarea Claudia Partole a remarcat că Eminescu a intrat în viața noastră prin cântecele pe versurile lui, interpretate de către bunicii și părinții noștri. Pe marginea creației poetului s-au mai pronunțat scriitorii Iulian Filip, Ivan și Maria Pilchin, Dumitru Apetri, actorul Vitalie Rusu ș.a., iar cântărețul de muzică folk Victor Buruiană și elevi de la diverse licee din capitală au susținut un recital muzical.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889, la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

img23004801
img23004801
img23004801
img23004801
img23004801
img23004801
img23004801

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *