Social

FOTO. Ministrul secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutideni, vizită în R. Moldova: „Alături de limba română, tradiția creștină este liantul care ține împreună românii de pe cele două maluri ale Prutului”

Copiii din Republica Moldova au la dispoziție, în această vară, 2 000 de locuri în cadrul programului „Tabarele ARC” al Departamentului pentru Românii de Pretutideni din cadrul Guvernului României.

Subiectul a fost abordat în săptămâna curentă de către Gheorghe Cârciu, ministru secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutideni (DRP), care a întreprins o vizită de două zile în R. Moldova, în discuțiile avute cu ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel, scrie Ziarul Național.

De asemenea, oficialul român a transmis că cetățenii din țara noastră sunt așteptați la evenimentele organizate la București cu ocazia sărbătorii Zilei Românilor de Pretutindeni, care vor avea loc în perioada 25 – 28 mai curent.



„Consider că anul acesta a fost făcut un mare pas în privința limbii române, care a fost adoptată ca limbă de stat în Republica Moldova și noi, împreună, urmează să continuăm pe calea apropierii culturale dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat Gheorghe Cârciu, după întrevederea cu oficialii din Guvernul R. Moldova.

Totodată, în cadrul vizitei efectuate în stânga Prutului, ministrul secretar de stat la DRP s-a întâlnit cu ÎPS Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei.

„Biserica Ortodoxă Română are un stâlp puternic al credinței noastre strămoșești în persoana ÎPS Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei. Alături de limba română, tradiția creștină este liantul care ține împreună românii de pe cele două maluri ale Prutului. Am discutat cu clerul ortodox din Republica Moldova despre ce putem face de la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru românii de aici, ca frați întru credință, și i-am asigurat de sprijinul meu total”, a declarat demnitarul DRP.

Reprezentanții DRP au fost primiți joi, 4 mai, și de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care le-a prezentat oaspeților șantierele din zona Cahulului, mai exact de la Biserica Sfântul Dumitru și viitorul sediu al Protopopiatului Cahul, Mănăstirea Sfânta Treime din satul Roșu, biserica parohiei Cucoara, biserica parohiei Gotești și Mănăstirea Eroilor din satul Stoianovca.

Oaspeții au rămas impresionați de proiectele desfășurate în această zonă, apreciind activitatea liturgică, duhovnicească și administrativă a Preasfințitului Părinte Veniamin, evidențiind că, în ciuda greutăților de ordin financiar și misionar cu care se confruntă, a izbutit ca într-un timp relativ scurt să găsească soluții pentru sporirea activității bisericești din zona de Sud a R. Moldova.

„Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor care au sprijinit proiectele Eparhiei, subliniind sprijinul de la Guvernul României, Patriarhia Romană si mulți binefăcători. A multimit si autorităților din Republica Moldova pentru conlucrare si înțelegerea corecta a mesajului Episcopiei Basarabiei de Sud”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *