Social

FOTO. Moldelectrica a primit un lot de 10 drone pentru supravegherea liniilor electrice

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a primit un lot de 10 drone pentru supravegherea liniilor electrice, fapt ce va întări securitatea și reziliența energetică a țării. Dronele au fost donate de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Valoarea totală a donației este de aproximativ 1 milion de dolari SUA și a fost realizată prin intermediul Proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”, transmite Deschide.md.

Dronele au fost oferite în cadrul vizitei oficiale a noului director al Misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan, la Î.S. „Moldelectrica”. Oficialul a făcut cunoștință cu specificul de activitate al întreprinderii, dar și cu proiectele comune în plină desfășurare.

„După recepționarea echipamentelor, angajații Moldelectrica vor fi instruiți pentru a utiliza dronele atât pentru supravegherea regulată a rețelelor electrice, cât și pentru scenarii de urgență legate de infrastructura energetică”, se menționează într-un comunicat de presă al întreprinderii.

Scopul donației este de a moderniza infrastructura de transport a energiei electrice, de a consolida capacitatea întreprinderii „Moldelectrica” privind colectarea informațiilor despre starea rețelelor electrice și de a răspunde în mod eficient și prompt la eventualele incidente sau defecțiuni, astfel contribuind la creșterea rezilienței energetice a țării.

„Dronele dotate cu sisteme moderne de monitorizare digitală a liniilor electrice vor permite eficientizarea procesului de monitorizare a rețelelor electrice, prin colectarea de imagini aeriene detaliate pe arii extinse, reducând costul de captare a datelor și îmbunătățind siguranța angajaților Moldelectrica prin limitarea intervenției umane”, se mai menționează în comunicat.

De menționat că, USAID colaborează cu Moldelectrica de mai mult de un deceniu pe diverse domenii care au scopul de a fortifica securitatea cibernetică a instituției, realiza studii de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și de a facilita interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României, și implicit la cel al Europei continentale ENTSO-E. Donația de drone este unul dintre elementele esențiale ale angajamentului continuu al USAID de a sprijini efortul Republicii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *