Social

FOTO. O barcă antică din lemn de stejar, foarte veche, descoperită în Nistru. „Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani”

O barcă veche din lemn a fost găsită în Nistru. Inițial, într-un grup tematic de pe rețelele de socializare au apărut imagini cu vestigiul, apoi arheologii s-au autosesizat, transmite Realitatea.md.

„Din râul Nistru am scos o bara antică din lemn de stejar, foarte veche”, scria autorul imaginilor.

Ulterior, arheologii l-au contactat și i-au explicat ce trebuie să facă până la intervenția loc. Deocamdată nu este clară câți ani a stat barca sub apă, iar specialiștii spun că ar putea avea vechime de la câteva secole la o mie de ani.

„Pentru clarificarea diferitelor probleme ridicate de această valoroasă descoperire, inclusiv datarea, se impun studii interdisciplinare. În primul rând însă se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea de la Măcărești de pe malul Prutului, descoperită în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, explică Vlad Vornic, directorului Agenției Naționale Arheologice.

Conform omului de știință, este vorba despre o monoxilă veche, descoperită fortuit. Acesta punctează că vestigiul constituie un bun de patrimoniu cultural valoros și trebuie să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *