Social

FOTO. O expoziție de fotografie a artiștilor ucraineni – inaugurată la Chișinău

20 de artiști ucraineni și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției  de fotografie ”Live Project”. Cum e să înfrunți dezgolit o forță distrugătoare?”, care a fost inaugurată ieri în incinta Europe Café – Centrul de Informare al UE din Chișinău – cu participarea ambasadorilor Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, al Ucrainei, Marko Shevchenko și ministrului Culturii, Sergiu Prodan, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, Jānis Mažeiks a menționat că în imaginile expuse sunt oameni care își apără țara lor, iar UE face tot posibilul pentru a-i susține. Totodată, ministrul Culturii Sergiu Prodan a  accentuat că acest război nu este doar un atac la adresa Ucrainei și al cetățenilor săi, ci este un atac la adresa regulilor general-umane, a principiilor morale și a libertății. La rândul său, Ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko,  a spus că această expoziție, care a fost prezentată în Europa, a fost inaugurată la Chișinău la timp util și în loc util. Diplomatul și-a exprimat speranța că ea va fi vizitată de mai multă lume.

Potrivit pictoriței Elena Afanasieva, originară din Herson, curatorul expoziției, imaginile etalate reprezintă poveștile oamenilor de rând ce înfruntă de unii singuri forța distrugătoare a războiului din Ucraina. Medici, profesori, jurnaliști, artiști, specialiști IT, voluntari ucraineni, care-și expun în imagini și cuvinte vulnerabilitatea cauzată de război. „Fiecare poveste prezintă dimensiunea umană a războiului și arată cum acesta le-a schimbat viața, scindând-o între „înainte” și „după”. Nu este om în Ucraina pe fața căruia să nu vezi urme de frică și vulnerabilitate. În ciuda fragilității umane și lipsei lor de apărare în calitate de civili, acești oameni rezistă și continuă să lupte pentru libertate, valori democratice și siguranță în întreaga Europă”, a menționat Elena Afanasieva.

LIVE PROJECT reprezintă un apel colectiv al ucrainenilor adresat lumii întregi de a rămâne în continuare alături de Ucraina și de a oferi suport în lupta lor pentru viață și pace. Proiectul a devenit posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene în cadrul Eastern Partnership Civil Society Fellowship Programme.

Expoziția poate fi vizitată la Europe Cafe (Chișinău, str. Șciusev 79) în perioada 3-24 februarie, de luni până vineri, între orele 09.00-17.30.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *