Social

Plăcintele cu brânză din comerț NU conțin brânză, dar grăsimi vegetale. Cum îi mint producătorii pe moldoveni (FOTO)

Circa 80 la sută din „plăcintele cu brânză” din comerț nu conțin brânză, susține Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care în luna februarie a efectuat mai multe controale la unitățile de producere a plăcintelor din Republica Moldova. Ulterior, inspectorii au stabilit că o mare parte dintre agenți economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare, relatează Ziarul Național.

Potrivit ANSA, 80% din produse denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin, de fapt, brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură.

„În calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale, care e compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci”, a constat ANSA.

Inspectorii ANSA au prelevat probe atât din umplutură, cât și din plăcintele expuse spre comercializare, iar rezultatele încercărilor de laborator ale umpluturii au scos în evidență un aspect îngrijorător.

„În unele cazuri, conținutul de acizi grași din umplutură este excesiv de ridicat și anume 51g/100g de grăsime, cantitate ce depășește de peste 25 de ori limita stabilită la nivel european (2g/100g de grăsime). În plăcinte cel mai înalt conținut de acizi grași trans constatat constituie 23 g/100g de grăsime, care la fel depășește nivelul european de 2g/100g”, arată instituția.

Având în vedere caracterul foarte grav al încălcărilor constatate, inspectorii au emis prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar. Agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați.

„Conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare urmează în scurt timp să fie reglementată și în R. Moldova. Acest lucru le va permite inspectorilor ANSA să aplice măsurile restrictive de rigoare, care se pot solda chiar cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate, pe un termen de la trei luni la un an, pentru agenții economici care vor continua să plaseze pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutriment cu număr de calorii similar”, subliniază sursa citată.

Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor. În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la Agenție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *