Social

FOTO. Primul contingent de militari din R. Moldova a fost detaşat marți în misiunea de menținere a păcii din Republica Liban

Primul contingent de militari ai Armatei Naționale a fost detaşat marți în misiunea de menținere a păcii din Republica Liban — Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

Primul contingent UNIFIL al Armatei Naţionale este format din 32 de militari profesionişti, care vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate. Aceștia vor activa în componența contingentului italian.

Militarii au fost petrecuţi în misiune de către președintele Republicii Moldova, comandant suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, ministrul Apărării în exercițiu, Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, E.S. Lorenzo Tomassoni, şeful Statului Major al Apărării din Republica Italia, amiral Giuseppe Cavo Dragone, coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, atașați militari, precum și rudele militarilor.

„Republica Moldova s-a angajat să contribuie la consolidarea securității internaționale. Astăzi, în premieră pentru țara noastră, un contingent de 32 de militari moldoveni participă într-o astfel de misiune a ONU, nu în calitate de observatori, ci pacificatori. Prin intermediul dumneavoastră, Republica Moldova participă la misiunea Forța interimară a Națiunilor Unite în Liban”, a declarat la eveniment președinta Maia Sandu.

Ministrul Apărării în exercițiu, Anatolie Nosatîi a declarat că UNIFIL este prima misiune ONU la care Republica Moldova participă cu un contingent de militari pregătiți în conformitate cu standardele internaționale.

„A fost un deziderat spre care am tins mult timp, iar astăzi sunt onorat să știu că militarii noștri sunt pregătiți să meargă în Liban pentru îndeplinirea misiunii de protecție a civililor. Alături de alte 47 de țări veți contribui la menținerea păcii și securității. Sunt sigur că veți îndeplini cu onoare și responsabilitate această misiune. Să îndepliniți cu strictețe regulile de securitate și de aplicare a forței”, a spus Anatolie Nosatîi în adresarea către militarii moldoveni.

Oficialul a adăugat că militarii noștri vor activa în cadrul zonei de responsabilitate a comandamentului forțelor italiene, la fel ca în misiunea KFOR din Kosovo. „Le mulțumim partenerilor noștri italieni pentru oportunitatea de a contribui la menținerea păcii și securității internaționale. Sprijinul colegilor italieni este foarte important pentru noi”, a declarat ministrul Nosatîi, citat de un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Ambasadorul Italiei la Chişinău a menționat, în cadrul ceremoniei, că ”deja de mulți ani, Italia și Moldova creează, împreună, o combinație testată în domeniul misiunilor internaționale de menținere a păcii, caracterizate prin eficiență și eficacitate”: „Împreună, exportăm securitate în lume la scară globală”.

Decizia de detaşare în misiunea UNIFIL a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna noiembrie 2021.

Primii patru ofițeri moldoveni au plecat în operația de menținere a păcii din Republica Liban în luna august 2022, unde activează la moment în Statul Major al comandamentului misiunii. Mandatul pacificatorilor durează 6 luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Stati darcu acasa, saraciilor ! Vin rusii peste voi si va duceti sa-i aparati voi pe libanezi ? Cand vor veni rusii peste voi, va veni cineva sa va apere ? Voi nu sunteti sanatosi la cap ! Aveti niste ministri ai apararii fara minte ! Panaramelor ce sunteti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *