Chișinău

(FOTO) Pustiu la cea mai mare tăbăcărie din Chișinău

Trecând pasarela pe strada Ismail, se observă totuși o clădire masivă pe frontispiciul căreia este indicat anul 1950. Un pic mai departe se află o poartă pe care scrie Întreprindere mixtă „Piele” S.A. 

Atelierele tăbăcarilor din Chișinău se aflau încă la începutul secolului trecut pe malul râului Bâc. La început, meșteșugarii lucrau în mod individual, iar pe urmă s-au asociat în cooperative. Pe baza acestor mici întreprinderi, a fost creată uzina de prelucrare a pielii din Chișinău, în 1947. Întreprinderea prelucra piei de porc și vițel. O bună parte din produsul finit era procurată de fabricile de încălțăminte din țară, care foloseau materia primă pentru fabricarea tălpilor și părții exterioare a pantofilor. Uzina „Piele” producea de asemenea curele, genți, portmonee etc. Astăzi însă, aceste date rămân doar o istorie frumoasă care și-a luat o pauză îndelungată.

„Piele” S.A., privatizată de italieni

Steaua roșie de pe fațada clădirii centrale a pălit, iar sloganul sovietic scris cu grafie chirilică „Prin muncă patria slăvim” care întâmpina cândva muncitorii la intrarea pe teritoriul uzinei și-a pierdut unele litere sub tencuială. Poarta este încuiată, iar dincolo de ziduri nu se aud pași de om sau vreun lătrat de câine. Întrebând trecătorii de când nu mai lucrează întreprinderea, am auzit doar răspunsuri de genul „tare demult”. În pofida aspectului dezolant al clădirilor și al țevilor ruginite care se întrevăd printre gratiile gardului, unele semne, cum ar fi ușa nouă de la intrare și placa cu denumirea întreprinderii, vor să convingă de prezența unui administrator. În 1999, întreprinderea „Piele” S.A. a fost privatizată de compania italiană „Esastampa”. Informația este confirmată de pagina electronică a investitorului italian, care precizează că „Piele” S.A. este „o mare tăbăcărie din Chișinău cu o capacitate de producție de 100 mii de metri pătrați de piele pe lună”, iar suprafața întreprinderii constituie peste 70 mii de metri pătrați. În ciuda faptului că investitorul italian scrie că uzina a fost reutilată cu utilaje moderne de fabricație italiană și că se află în plină producție, lipsa oricărei mișcări pe teritoriul întreprinderii ne convinge de contrariu.

Vom construi o fabrică nouă

Directoarea întreprinderii „Piele” S.A., Roza Trejgerman, a confirmat că procesul de producție a fost stopat, dar a ținut să precizeze că uzina nu a fost închisă. „Parcurgem o perioadă de reorganizare, ca orice întreprindere. Acum ne ocupăm cu vânzarea utilajului și a mărfii care au rămas. Ne-am programat ca după vânzarea a tot ce avem să ne construim o fabrică nouă în afara orașului. Deocamdată, mai multe nu pot să vă spun”, a declarat directoarea „Piele” S.A.

Compania italiană „Esastampa” a privatizat „Piele” S.A. la prețul de 600 mii dolari SUA, în 1999, cu obligația de a investi, până în anul 2002, suma de 1,5 milioane de dolari SUA. „Esastampa” face parte din Grupul Posarelli, care cuprinde mai multe companii din Italia specializate în imprimeuri pe țesături și piele.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *