Actualitate

(FOTO) Steaua lui Glebus Sainiuc s-a înălțat pe cerul Chișinăului

El a fost petrecut în ultimul drum de la Catedrala ”Sfânta Teodora de la Sihla”, unde a fost săvârșit un serviciu divin.

Solicitată de TIMPUL pictorița Elena Bontea ne-a spus că Glebus Sainiciuc a fost o personalitate deosebită și un artist înnăscut. „A educat generații întregi de artiști plastici. A fost un om cu multă dăruire. Întotdeauna a avut un cuvânt bun pentru tineri. Împreună cu Mihai Grecu și Igor Vieru el a pus bazele arte contemporane din RM”, a constatat Elena Bontea.

Potrivit ex-ministrului Culturii Ion Ungureanu, Glebus Sainciuc era un liant între marea cultură basarabeană interbelică și cea din Moldova de astăzi.

Pictorul Gheorghe Vrabie ne-a spus că a fost un om care n-a avut dușmani și s-a bucurat de viață.

De la biserică, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul central din strada Armenească, unde a avut loc un miting de doliu. Moderatorul acestuia, Tudor Braga a declarat că Glebus Sainciuc a fost un creator nepereche. ”Măștile lui sunt rarisime în cultura universală. El a fost cel care a propus, pe 4 aprilie 1990, să fie dezvoltată a doua tranșă a Aleii Clasicilor Literaturii Române. Acum, când a plecat dintre noi, casa în care a locuit trebuie să devină muzeu național memorial”.

Ex-deputatul din primul parlament Ludmila Scalnâi a subliniat faptul că timp de zeci de ani, toate delegațiile străine treceau prin casa lui Glebus Sainciuc. În același context, Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” a amintit că cineva l-a sfătuit că înainte de a cunoaște ceva când vii la Chișinău trebuie să intri în casa lui Glebus Sainciuc. „Prin Glebus Sainciuc, Chișinăul aprinde încă o stea pe cer – pe cerul Chișinăului”, a remarcat Petre Guran.

La mitingul de doliu au mai luat cuvântul primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă, scriitorul Leo Butnaru, ziaristul Igor Grosu ș.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *