Social

FOTO. Un bust în memoria sciitorului Nicolae Dabija, inaugurat la Cimișlia cu sprijinul României

Un bust al scriitorului Nicolae Dabija a fost inaugurat luni, 17 iulie, în comuna Codreni, raionul Cimișlia, localitatea de baștină a scriitorului.

Ceremonia de dezvelire a bustului a început cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova și al României, în prezența autorităților locale, familiei regretatului scriitor, oamenilor de cultură și alți oaspeți care au venit să-i cinstească amintirea, transmite Infoprut.

„Nicolae Dabija este cu noi, prin faptele noastre. Să valorificăm și să promovăm valorile neamului”, a subliniat Mihail Olărescu, președintele raionului Cimișlia.

Donația a fost posibilă datorită colaborării autorităților din Cimișlia cu Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și prin implicarea cetățenilor de onoare ai raionului Cimișlia, Ludmila Sfîrloagă și Mircea Cosma. Opera a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

Marele scriitor Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

A fost distins cu „Ordinul Republicii”, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

Marele poet, Nicolae Dabija s-a stins din viață la data de 12 martie 2021, după ce s-a infectat cu COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *