Social

FOTO. Un monument al eroilor români din al II-lea Război Mondial – inaugurat la Lăpușna

Un monument al eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost inaugurat în localitatea Lăpușna din Republica Moldova. Ceremonia a avut loc în contextul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război.

La eveniment au fost prezenți secretarul de stat al Ministerului Apărării Naționale din România, Eduard Bachide, prim-colaboratorul Ambasadorului României la Chișinău, Ovidiu Năftănăilă, și membri ai Biroului Atașatului Apărării, precum și secretarul de stat în domeniul resurselor sistemului național de apărare, dezvoltarea resurselor umane și învățământului în domeniul milităriei al Ministerului Apărării din R. Moldova, Sergiu Plop, transmite Deschide.md.

Cu acest prilej, oficialul român a afirmat faptul că parteneriatul româno-moldovean în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război este unul excelent și a adus mulțumiri omologului său pentru implicarea și profesionalismul dovedite.

„Eroii trebuie purtați în suflet, ei au fost cei care s-au jertfit pentru ca lumea să arate așa cum o vedem noi astăzi. Cu toții avem datoria să nu lăsăm anii să umbrească în vreun fel actele lor de vitejie, iar aceste cimitire și monumente vor fi mărturia sacrificiului suprem. Astăzi am fost martorii unui nou capitol al istoriei, Monumentul eroilor români din Lăpușna, Republica Moldova, dedicat memoriei a 81 de militari români căzuți la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt bucuros să văd că eforturile constante ale specialiștilor și cooperarea bilaterală între cele două țări, România și Republica Moldova, nu au rămas fără ecou, astfel, arătăm recunostință și respect celor căzuți la datorie. Cinste și onoare memoriei lor! Bunul Dumnezeu să-i odihnească!”, a declarat Eduard Bachide.

Proiectul comemorativ s-a derulat în baza prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova.

Opera comemorativă de război a reprezentat un proiect important pentru Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție ce desfășoară activități în domeniul protejării mormintelor și operelor comemorative de război.

Proiectul de construire a Monumentului s-a derulat pe parcursul anului 2022 și a presupus comemorarea celor 81 de morți de război români căzuți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în localitatea Lăpușna.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, structură aflată în coordonarea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, are ca scop elaborarea și asigurarea aplicării strategiei și politicilor în domeniul mormintelor și operelor comemorative de război.

Inaugurare monument

Inaugurare monument

Monument eroi români

Monument eroi români

Placa comemorativă

Placa comemorativă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *