Chișinău

(FOTO) Un monument pe lună. Demolările continuă în centrul istoric al Chişinăului (II)

Azi, Chişinăul a rămas şi fără clădirea din strada Bucureşti 71 – monument de istorie, numit „casa lui I. Chinculov”. Potrivit lui Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii (MC), această demolare a avut loc în lipsa avizului Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă MC.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

La închiderea ediţiei, la telefoanele noastre nu au răspuns nici viceprimarul Nistor Grozavu, nici arhitectul-şef al municipiului, Vladimir Modârcă, pentru a confirma sau infirma dacă pentru acest caz a fost eliberată vreo autorizaţie de demolare. Potrivit surselor noastre, însă, pentru edificiile din strada Bucureşti 71, pentru anii 2010-2011 nu au fost înregistrate autorizaţii de construcţie sau desfiinţare.


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

Clădirea a fost dată în exploatare în anul 1841. În această casă a locuit Iacob Ghinculov (1800–1870), pedagog şi lingvist.

Amintim că în ianuarie s-a încercat demolarea clădirii din str. Petru Movilă 27A, iar pe 7 februarie curent a fost demolat edificiul din str. Vasile Alecsandri, 32. Deşi iniţial s-a păstrat faţada casei, ulterior aceasta a dispărut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *