Timpul Liber

(FOTO) Vadul-Rașcov, smaraldul NEDESCOPERIT de pe Nistru

A rămas un sat colorat, care mai păstrează și astăzi amintirea vremurilor când era un târg în toată legea, cu străzi pavate, sinagogi, biserici și ateliere meșteșugărești. 


Cimitirul evreiesc pe malul Nistrului

Protejat de stânci amețitoare și mângâiat de apele Nistrului, Vadul-Rașcov poate fi o destinație de top atât pentru moldoveni, cât și pentru turiștii străini. Totuși, ca să ajungi acolo, trebuie să-ți pui la grea încercare nervii din cauza drumurilor proaste. Localnicii spun că abia cu ceva timp înainte de înmormântarea marelui poet basarabean Dumitru Matcovschi, născut în Vadul-Rașcov, autoritățile locale au mai acoperit gropile.


Chilii rupestre

Mai mult, fenomenul migrației băștinașilor se simte și în acest sat. Motiv pentru care poți vedea, și nu de puține ori pe drum, o femeie sau un copil care ține hățurile cailor în mâini, întrucât bărbații sunt plecați „în lumea mare”.


Clopotnița fostei Biserici Sf. Nicolae, sec. XVII

Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447. Dumitru Matcovschi, povestea că denumirea corectă a satului este Vadul-Rașcului și vine de la cuvântul „rașcu” din limba dacilor, ce însemna „punga” de la taxa care se plătea ca să treci Nistrul. De altfel, satul mai are și în prezent ruine ale unei cetăți dacice și numeroase chilii rupestre săpate în malul stâncos al Nistrului. În 1923, târgul Vadul-Raşcov cuprindea peste o mie de gospodării cu o populaţie de 9800 oameni. După ocuparea Basarabiei de către URSS, în iunie 1940, şi refugierea unei bune părţi a populaţiei românești peste Prut, numărul de locuitori s-a redus în jumătate. Perioada de calvar între anii 1940-1949 – deportările populaţiei băștinaşe în Siberia, foametea organizată de către sovietici, ostaşi căzuţi pe câmpurile de luptă, refugierea populaţiei evreiești din calea trupelor germane – a micşorat numărul locuitorilor localităţii la 2.260 oameni.

Liceul din comuna Vadul-Raşcov, de la 1 septembrie 2003, poartă numele poetului Dumitru Matcovschi. Tot în acest sat s-a născut regretatul actor de neuitat Iurie Darie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *