Politică

(FOTO, VIDEO) Americanii din Moldova și-au votat președintele

Dimineață americană la Chișinău, după ce politicienii moldoveni și musafirii de onoare, invitați la reședința ambasadorului american în Moldova, William Moser, au împărtășit emoția rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA. 

„Ambasada SUA din Moldova dorește să îl felicite pe Barack Obama pentru această victorie, însă consider că, în același timp, trebuie felicitat și guvernatorul Romney pentru o campanie electorală dificilă. Totuși, forța ambelor campanii a arătat că SUA are procese politice vibrante, de care fiecare american trebuie să fie mândru”, a spus Excelența Sa William Moser, ambasadorul SUA în R. Moldova.

De altfel, ambasadorul american la Chișinău a dat asigurări că toți americanii pe care îi cunoaște în R. Moldova și-au exercitat dreptul la vot. „I-am încurajat să-și manifeste acest drept și, datorită faptului că votul prin internet a devenit o procedură mult mai simplă, americanii din Moldova și-au ales președintele”, a menționat William Moser.

Totodată, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că este un adept al sistemului american de organizare a societății și că, începând încă cu anii `60, urmărește cu atenție și cu un deosebit interes evenimentele legate de alegerile prezidențiale americane.

„Modelul Americii ne demonstrează că există o democrație reală în SUA și vine la putere cel care convinge cetățenii săi că este cel mai bun. Suntem o țară mică comparativ cu SUA, însă avem foarte multe de învățat de la americani, în ceea ce privește respectarea normelor democratice”, a spus președintele R. Moldova.

De asemenea, Nicolae Timofti și-a exprimat speranța că și în R. Moldova lucrurile se vor așeza în așa fel, încât în cadrul alegerilor să participe doar două-trei partide politice puternice cu politicieni care „ar putea convinge societatea și oamenii că ei sunt cei mai buni pentru Moldova”, a remarcat Nicolae Timofti.

Barack Obama a fost reales în funcția de președinte al SUA, pentru al doilea mandat, iar în cadrul discursului său de victorie susținea că, „pentru SUA ce e mai bun abia acum sosește. Vreau să mulțumesc fiecărui american care a participat la aceste alegeri. Fie că ați votat pentru prima dată la aceste alegeri, fie ca ați stat la coadă pentru foarte mult timp, fie că ați umblat în teritoriu sau ați răspuns la telefon – v-ați făcut vocea auzită și ați făcut o schimbare”, a spus liderul american în cadrul discursului său.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *