Internațional

FOTO/VIDEO. Armata ucraineană a capturat în premieră un tanc T-90M, considerat „mândria” armatei lui Putin

Mai multe fotografii distribuite de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că au reușit să captureze în premieră un tanc T-90M, cel mai modern din dotarea armatei ruse și considerat „mândria” armatei lui Putin.

O parte din fotografii arată că tancul este acoperit cu un camuflat de tip Nakidka ce absoarbe undele radar, acesta având și un rol termoizolant, transmite Hotnews.

Deși nu este clar unde au fost realizate fotografiile, se pare că tancul a fost capturat în regiunea Harkov de unde rușii s-au retras haotic mai devreme în cursul lunii septembrie. Numeroase alte fotografii distribuite de militarii ucraineni au arătat numărul mare de tancuri, blindate și muniții rusești capturate în această regiune din nord-estul Ucrainei.

Nenumăratele fotografii cu echipamentele abandonate în grabă de militarii ruși contrazic flagrant versiunea ministerului Apărării de la Moscova privind evenimentele din Harkov, acesta afirmând că a ordonat o „regrupare” a forțelor în regiunea Donețk învecinată la sud, potrivit sursei citate.

Cum au distrus ucrainenii un tanc T-90M, „mândria” armatei ruse

Deși fotografiile nou apărute pe rețelele de socializare atestă în premieră capturarea unui tanc T-90M de către ucraineni, înregistrări video distribuite în luna mai de către forțele armate ucrainene au arătat că acestea au reușit să distrugă un astfel de vehicul de luptă modern la doar câteva zile după ce primele modele au fost aruncate în luptă de armata rusă.

Într-o înregistrare video separată distribuită câteva zile mai târziu, ucrainenii au arătat și cum au reușit să distrugă un tanc rusesc de ultimă generație: cu un lansator de grenade „Carl Gustaf” primit din partea Suediei.

Primele versiuni ale acestui lansator de grenade au fost produse în Suedia începând cu anul 1946, cele mai noi modele intrând în dotarea forțelor armate suedeze în 2014.

Primul lot de tancuri rusești T-90M a fost livrat abia în primăvara anului 2020, fiind estimat că în jur de 100 de astfel de tancuri se aflau în dotarea armatei ruse înainte de declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, afirma ministerul ucrainean al Apărării într-o postare făcută pe Twitter după distrugerea tancului, subliniind că lansatorul de fabricație suedeză a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *