Social

FOTO/VIDEO. Câțiva ruși s-au adunat în fața Parlamentului și cer să se sărbătorească „Deni pobedî”. Autoritățile ANULEAZĂ sărbătoarea impusă de URSS și Stalin și instituie „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”

Câteva persoane, majoritatea vorbitoare de limba rusă, s-au adunat joi dimineața, în fața Parlamentului, pentru a cere deputaților să nu înlocuiască „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, instituită pe 9 mai de Uniunea Sovietică, cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, care urmează să fie marcată pe 8 mai, atunci când s-a încheiat deflagrația mondială, transmite Ziarul Național.

Unii dintre manifestanți au steaguri sovietice și pancarte scrise în limba rusă: „9 mai – Deni pobedî” (9 mai – ziua victoriei). De asemenea, aceștia au adus cu ei și câteva căști ruginite, care ar fi aparținut participanților în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Este o rușine să interzici 9 mai. Este o sărbătoare importantă pentru noi. Noi trebuie să respectăm… Vreau să zic că guvernarea nu se gândește la popor. Ei fac tot posibilul ca ei să provoace un conflict, ca apoi acesta să crească în ceva de genul ca în Ucraina. Noi așa ceva nu vrem. Noi vrem să spunem că suntem un popor pașnic”, a spus participanții la protestul din fața Parlamentului.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) propun anularea sărbătorii „Ziua Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei”, care era marcată anual pe 9 mai. În acest sens, mai mulți deputați ai majorității parlamentare au înregistrat un proiect de lege, care este inclus în ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, potrivit sursei citate.

„Proiectul de lege se impune având în vedere confuzia care persistă între data reală (8 mai) de încheiere a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Guvernarea ar trebui urgent sa construiasca un muzeu in care sa se expuna atrocitatile comise de Rusia in Basarabia, incepand cu 1812. Fiecare cetatean, obligatoriu, ar trebui sa atesteze ca l-a vizitat – mai ales cei care se dau a fi rusi.

  2. Sa plece in RUsia acolo se sarbatoreste 9 MAi…O sarbatoare de tembeli..America a castigat si ea razboiul, dar nici naiba nu sarbatoreste asa ceva. Ce sa sarbatoresti?
    8 Mai e ziua europei, dar rusia e din asia asa ca rusnacii si gagauzii sa se duce in rusia..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *