Ultima oră

(Foto/Video) Egipt în a șasea zi de proteste


(Foto: www.cta.ca – 30 ianuarie 2011, Cairo. Avioane de vânătoare au survolat foarte aproape de casele oamenilor în tentativa autorităților de intimida protestatarii)


(Foto: AP, Protestarii au făcut o pauză pentru a se ruga. 90 % din populația de 80.000.000 a Egiptului sunt adepți ai Islamului)


(Foto: Getty Images, Tancuri ale armatei egiptene au circulat prin orașului Cairo)


(Foto: AP Photo, Internetul a fost închis în Egipt pe 28 ianuarie, ziarele rămân a fi o sursă importantă de știri cu privire la evenimentele ce au avut loc)


(Foto: Getty Images, Liderul opoziției  Mohamed ElBaradei vorbește protestatarilor, 30 ianuarie 2011)


30 ianuarie:

15:30 Sute de judecători egipteni se alătură protestatarilor, anunță Al Jazeera.

15:05 Tancuri de ultimă generați produse în SUA au fost văzute pe străzile din Cairo pentru prima dată, fapt ce confirmă zvonurile că Mubarak a decis mobilizarea trupelor de elită ale armatei din deșert spre Cairo, anunță Guardian.co.uk

14:45 Postul TV controlat de stat a prezentat filmări cu sute de prizonieri ce au fugit din închisori și au fost capturați de către armată. Prizonierii au fost prezentați cu cătușe pe mâini și erau întinși pe podea. Au anunțat că au fost arestați peste 450 de rebeli pe tot teritoriul țării. Au fost prezentate și o serie de arme confiscate: mitraliere Kalașnikov, cocktailuri Molotov, amuniție și cuțite ce au fost prezentate ca aparținând ”criminalilor ce terorizează populația”, anunță BBC.

Update 14:00 Egiptul a decis astăzi, 30 ianuarie să închidă postul de televiziune Al Jazeera ce a transmis LIVE protestele îndreptate împotriva președintelui Mubarak. Ministrul informațiilor egiptean, Anas al-Fikki a declarat că ”a fost emis un ordin de suspendare a tuturor activităților organizației Al Jazeera în republia Egipt iar licența de transmisie a fost revocată. Acreditările jurnaliștilor au fost și ele retrase, anunță AFP.


(Foto: Getty Images, Protestatari răniți au fost îngrijiți în spitale improvizate în moschee. 31 ianuarie 2011)

Update 11:30 Duminica în Egipt este prima zi lucrătoare a săptămânii, reporterii Al Jazeera anunță că în Cairo ”lucrurile sunt departe de a fi precum întro zi normală de lucru”. 

Update 11:00 Mai multe clădiri cheie din capitala Egiptului, Cairo, continuă să ardă, iar sute de protestatari campați în piața centrala Tahrir, cer în continuare demisia președintelui Mubarak.Drumurile principale ce duc capitală au fost blocate de tancurile armatei sau alte vehicule ce aparțin armatei, anunță postul TV Al Jazeera.

Update 10:40 Frica de anarhie și jafurile au fost elementele cheie de pe străzile din Cairo începând de ieri seara pâna azi dimineață, după ce poliția a renunțat să mai patruleze străzile. ”Se pare că toate piețele și toate străduțele din Cairo sunt controlate de comunitățile de oameni ce locuiesc acolo…ei mărșăluiesc pe străzi cu bâte de bassball și cuțite” anunță CNN. ”Nu am dormit toată noapte”, anunță cetățenii.

Tankurile și trupele armate au continuat să păzească străzile și în dimineața asta, nefiind clar ce amploare vor avea protestele de azi. Este neclar încă ce poziție va avea puternica armată egipteană în rezolvarea crizei actuale.

Aproape 1000 de deținuți au fugit din închisoarea Demu din Fayoum, la sud de Cairo, anunță postul de televiziune de stat Nile TV.
Montaj Video cu scene unde protestatarii cer demisia președintelui Mubarak.



Președintele Mubarak a încercat să găsească un țap ispășitor prin schimbarea guvernului. Dar având în vedere că pentru luna septembrie, în Egipt sunt programate alegeri parlamentare, este greu de crezut că protestatarii se vor opri acum și-l vor lăsa să mai conducă încă câteva luni, anunță Financial Times.

Agenția de presă Reuters a anunțat ieri, 29 ianuarie, că poliția împușcat 17 persoane ce încercau să atace două stații de poliție din provincia Beni Suef, conform unor martori oculari și surse media. Alte sute au fost rănite în orașe precum Biba sau Nasser de către poliție. Liderii politici din Marea Britanie, Franța și Germania îl îndeamnă pe președintele Mubarak să se abțină în a folosi violența pentru a dispersa protestatarii și să implementeze reforme concrete.

Ieri, 29 ianuarie
23:54 Arabia Saudită, Liban, Emiratele Arabe Unite și Iordania vor organiza 10 zboruri pentru a-și evacua cetățenii din Egipt, anunță agenția AP.
23:10 Mai multe găști formate din de foști pușcăriași ce au fost recent eliberați de către autorități au fost arestate în Alexandria, comunitățile locale formează miliții locale pentru a proteja mai bine cartierele, anunță postul de televiziune Al Jazeera.

22:52 Cel mai renumit arheolog Egiptean – Zahi Hawass, adeclarat pentru un post de televiziune că în ciuda încercărilor civililor de a proteja clădirea Muzeului Național de Istorie din Cairo, hoții au reușit să intre în muzeu și au distrus două mumii ce erau afișate, anunță BBC.

22:47 Sediul central al partidului de guvernământ (Partidul Național Democratic) este în flăcări, multe voci îngrijorate au declarat că flăcările s-ar putea extinde și spre Muzeul de Istorie din vecinătate, anunță BBC.


Foto: Getty (Foto cu Zahi Hawass alături de presă în jurul unei mumii, februarie 2010 )

Organizarea unor noi alegeri libere și corecte ar putea fi o soluție, anunță agenția de presă Reuters.

Egiptul rămâne întro poziție incertă, după ce proteste violente continuă să aibă loc în toată țara iar președintele Mubarak se luptă din răsputeri să rămâne la putere. Zeci de mii de egipteni au ieșit și sâmbătă pe străzi pentru a protesta în timp ce președintele Mubarak a numit pentru prima dată în 30 de ani – un vicepreședinte, iar unele voci speculează că prin acest gest președintele Egiptului și-a ales succesorul.


Foto: Getty (29 ianuarie)


Foto: foreignpolicy.com

VIDEO:

Mai multe detalii pueți găsi aici: [UPDATE] Egipt: Obama a cerut încetarea violenţelor şi deblocarea accesului la internet , Guvernul egiptean şi-a prezentat demisia, după mai multe zile de proteste violente, Egipt, prima ţară care a interzis internetul!


Foto:The Guardian (În ultimele zile mai multe proteste au avut loc în Tunisia, Egipt, Iordania și Yemen)

După BreakingNews/BBC/Al Jazeera/TheGuardian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *