Eveniment

(FOTO, VIDEO) Protest și paradă militară de Ziua Independenței

La parada militară din acest an au participat peste 2 000 de militari, iar prin PMAN au trecut 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale. Acestea au fost urmate de 22 autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne şi automobile din dotarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. 

În premieră, la invitaţia Ministerului Apărării, la parada din acest an au participat şi contingente de militari din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Asociaţia „Tradiţia Militară” (România), Regimentul Regal Irlandez (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Academia Militară de la Odessa (Ucraina), Garda de Onoare a Batalionului ”Marele Duce al Lituaniei Gediminas” (Lituania), precum şi Batalionul Gărzii de Onoare (Polonia).

De-a lungul bulevardului, ordinea publică a fost supravegheată de sute de polițiști. Centrul Capitalei a fost blocat, începând cu intersecția bd. Ștefan cel Mare și strada Toma Ciorbă. Traversarea bulevardului era interzisă. 

În zona intersecției dintre bulevardul Ștefan cel Mare și strada Bănulescu Bodoni s-au adunat mai mulți protestatari, printre care și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi care în ajun a îndemnat cetățenii să vină la protest în cadrul campaniei „#NuMăTem”.  La protest s-au alăturat și veteranii războiului din Afganistan din perioada sovietică. Protestatarii au strigat „Rușine”, „Jos Mafia” și „Jos Plahotniuc”. 

 

Câteva minute înainte să înceapă parada:

Manifestările dedicate Zilei Independenței au demarat cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” şi la monumentul domnitorului „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din Chișinău.

Programul oficial include parada militară, spectacolul muzical-coregrafic „Hora Neamului”, spectacolul folcloric „Pentru tine – ţară …”, în cadrul căruia va fi organizată parada portului popular, şi parada fanfarelor.

Spectatorii vor avea, de asemenea, ocazia să asculte cele mai apreciate piese din folclorul naţional şi să admire dansurile populare în interpretarea ansamblului „Joc”, în cadrul caleidoscopului folcloric „Trandafir de la Moldova”. Totodată, va fi prezentată o retrospectivă a evenimentelor culturale dedicate sărbătorii naţionale „Ziua Independenţei Republicii Moldova” din anii 1991-2015 şi un colaj documentar în aer liber „Moldova Suverană”.

În seara zilei, în PMAN, va fi prezentat spectacolul muzical-poetic „Legarea timpurilor”, care va culmina cu lansarea focurilor de artificii. Programul de sărbătoare se va încheia cu un recital al formaţiei „Zdob şi Zdub”.

Manifestări dedicate Zilei Independenței au loc astăzi în toate orașele țării.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *