Actualitate

Franco Frattini, despre retragerea trupelor rusești din regiunea transnistriană

Într-un interviu pentru Europa Liberă, a declarat că trupele rusești de menținere a păcii din regiunea transnistreană asigură securitatea și libera circulație în zona de securitate, transmite IPN.

Franco Frattini nu spune însă clar în ce condiții și când va fi retrasă armata rusă din estul Republicii Moldova, dar a reiterat că OSCE e în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere și distrugere a munițiilor rusești, oprit în 2004, dacă și când acesta va fi reluat.

Fiind întrebat de statutul pe care l-ar merita regiunea transnistreana în cadrul Republicii Moldova, Franco Frattini a spus că decizia ține de competența părților, adică de Chișinău și Tiraspol. „Statutul va fi bazat pe parametrii conveniți ai statului final, care a fost susținut de toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova, și reafirmat anual prin Declarațiile Consiliului Ministerial. Principiul de bază este că statutul nu va afecta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a spus reprezentantul special al președinției italiene a OSCE.

În altă ordine de idei, Franco Frattini a exclus faptul că reglementarea ar putea fi în dezavantajul Republicii Moldova, fie că procesul este rapid sau gradual.

Reprezentantul special al președinției italiene a OSCE a negat că ar acorda Rusiei un rol special în procesul de reglementare a acestui conflict înghețat: „Ceea ce am declarat, și ceea ce cred, e că rolul Rusiei este la fel de important ca și rolul celuilalt co-mediator al misiunii, al Ucrainei, la fel ca al celorlalți parteneri internaționali în procesul „5+2”.

Franco Frattini a salutat în special cele cinci înțelegeri protocolare, din opt, semnate de Chișinău și Tiraspol, în noiembrie 2017, printre care deschiderea podului dintre localitățile Gura Bâcului şi Bâcioc, apostilarea diplomelor transnistrene, activitatea școlilor cu predare în grafia latină etc.

Referitor la accesul fermierilor, Frattini și-a exprimat speranța că fermierii care au depus actele către autoritățile transnistrene vor primi din nou accesul la terenurile lor, la timp pentru plantarea de primăvară.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *