Internațional

Franța acționează după atentatul din Paris: Guvernul francez desfiinţează moscheele radicale

"Am angajat demersuri şi va există o deliberare în acest sens în consiliul miniştrilor, dizolvarea moscheilor în care unii actori lansează apeluri şi proferează ura. Totul trebuie pus în aplicare cu cea mai mare fermitate", a afirmat oficialul francez.

Bernard Cazeneuve a amintit, de asemenea, "creşterea foarte semnificativă a mijloacelor" serviciilor de informaţii chiar înaintea atentatelor de vineri, cu "1.500 de posturi create", "aproape 233 de milioane de euro investite" şi "noi dispoziţii legislative". "Întrebarea care se pune este dacă, în contextul războiului în care trăim, trebuie să mergem mai departe de această. Răspunsul a fost dat de preşedinte şi de primul ministru: da, trebuie. Starea de urgenţă acordă mijloace: consemnarea la domiciliu, percheziţii. Toate aceste mijloace vor fi pe deplin utilizate", a adăugat el.

"Oricare ar fi precauţiile pe care le luăm în faţă barbarilor care au declarat război, riscul zero nu există", a amintit ministrul, asigurând că "acest război va fi câştigat de Republica Franceză, prin democraţie, prin valorile pe care le promovăm şi prin fermitatea pe care o acordăm acţiunii noastre".

Bernard Cazeneuve le-a cerut francezilor "să continue să trăiască", pentru că "ceea ce teroriştii vor să ne impună prin spaima este refuzul de a trăi aşa cum am făcut-o până în prezent cu modelul nostru de civilizaţie, iubirea noastră de libertate, de cultură, de a trăi împreună".

Reamintim că, peste 130 de oameni, între care doi români, au fost ucişi şi mai mult de 350 răniţi, în urma atentatelor produse vineri noapte în Franţa. Peste 80 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Mai multe persoane au fost arestate în urma atentatelor.

Jurnaliștii New York Times au realizat un filmuleț intitulat ”Teroarea din Paris, minut cu minut”, în care prezintă cronologia atacurilor teroriste care au avut loc în seara zilei de vineri, 13 noiembrie, în Paris.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *