Actualitate

Franța cere o mai bună reglementare a armelor de foc în Uniunea Europeană

 "Trebuie să avansăm" și "să fim fermi" în privința adoptării de către Parlamentul European a unei noi directive privind armele de foc, a insistat ministrul, care s-a întâlnit cu britanicul Julian King, noul comisar european însărcinat cu securitatea și lupta împotriva terorismului.

Statele membre ale UE au căzut de acord în iunie asupra unei înăspriri a regulilor privind controlul asupra armelor de foc la capătul unor negocieri dificile. Însă adoptarea definitivă a directivei necesită acum un vot favorabil în Parlamentul European.

În opinia lui Cazeneuve, este vorba "de a permite o mai bună reglementare și o mai bună trasabilitate a armelor de foc la nivel european", o prioritate a Franței.

"Nu concepem ca propunerile noastre să fie slăbite și ca, în urma presiunii unor interese industriale, adevărate arme de război să continue să circule" în Franța, a insistat ministrul de interne.

"Am văzut", în special la atentatele din ianuarie 2015 survenite în Franța, "până la ce punct traficul de arme alimentează rețelele criminale și teroriste", a adăugat Cazeneuve.

Comisarul european, numit în acest post în septembrie, a pledat pentru o "întărire a legislației" privind armele de foc în UE, mulțumind Franței pentru eforturile sale.

Noile reguli, care îi vizează și pe colecționari, prevăd o armonizare a marcajului armelor de foc, interdicția anumitor arme semi-automate, chiar și dezactivate, și o reglementare mai strictă a vânzărilor pe internet.

Ele trebuie de asemenea să încurajeze un mai bun schimb de informații între țări, spre exemplu în privința refuzului de a acorda un permis de port armă unei anumite persoane.

Cerută cu insistență de Franța, întărirea regulilor europene privind armele a atras reticența altor țări, în special din Est, așa cum sunt Polonia și Cehia, în numele puternicei lor tradiții vânătorești.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *