Război

Franța promite un ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinieni

Macron a lăudat inițiativele de ajutor din Iordania, Emiratele Arabe Unite și Cipru în apelul său pentru mai multă asistență pentru Gaza.

Franța va aloca în acest an 80 de milioane de euro în plus pentru ajutor umanitar pentru poporul palestinian, ajungând la un total de 100 de milioane de euro, a anunțat joi președintele Emmanuel Macron.

Președintele francez a vorbit la începutul unei conferințe internaționale privind ajutorul pentru Gaza, care a avut loc în Paris și care a reunit peste 50 de națiuni pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale enclavei palestiniene asediate, inclusiv în ceea ce privește alimentele, apa, materialele sanitare, electricitatea și combustibilul.

Macron a făcut apel la Israel să protejeze civilii, spunând că “toate viețile au aceeași valoare” și că lupta împotriva terorismului “nu poate fi niciodată desfășurată fără reguli”.

El a cerut o pauză umanitară în timpul luptelor pentru a permite ca ajutoarele să ajungă la civilii din Gaza.

“Din 7 octombrie, Franța a anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de euro și vom crește acest efort la 100 de milioane de euro pentru 2023”, a declarat Macron.

“Astăzi, de asemenea, fac apel la toate țările prezente să își mărească contribuțiile financiare pentru populația civilă palestiniană prin intermediul Națiunilor Unite”, a mai spus Macron.

El a precizat că ONU estimează că populația din Gaza și Cisiordania are nevoie de 1,2 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro) de ajutor umanitar.

Macron a lăudat inițiativele țărilor individuale de a livra ajutor în Gaza, inclusiv parașutarea de către Iordania a unor materiale sanitare, înființarea de către Emiratele Arabe Unite a unui spital de campanie și propunerea de către Cipru a unui coridor maritim, precum și a podului aerian înființat de UE.

“Sper că și conferința de astăzi ne poate ajuta, poate, să reunim toate aceste eforturi” și “să devenim mai eficienți”, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că UE și-a cvadruplat ajutorul umanitar pentru palestinieni.

“Suferința palestinienilor durează de 75 de ani”, a declarat prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeh.

“Timpul este prețios. Șase copii sunt uciși în fiecare oră” (în Gaza), a adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *