Actualitate

Freedom House: Situaţia democraţiei din R. Moldova s-a agravat

Freedom House notează indicele dezvoltării democrației în 2015 cu 4,89 puncte, față de cele 4,86 obținute în 2014. Fiecare stat din raportul Freedom House este apreciat după un barem de şapte puncte, unde 1 corespunde celui mai înalt indice al progresului democratiei, iar şapte este cel mai prost rezultat. Cel mai prost rezultat Republica Moldova l-a înregistrat la capitolul corupţie. Astfel, rezultatul obținut pentru 2015 la acest capitol este de 6 puncte, în 2015, față de 5,75 cu un an mai devreme. Conform cercetării, nivelul democraţiei s-a înrăutăţit din cauza fraudei din sistemul bancar, a corupţiei în creştere şi implicarii mediului de afaceri în politică şi în procesul de guvernare a ţării.

Conform documentului, frauda de la cele trei bănci a provocat agravarea situaţiei economice şi a generat proteste faţă de eşecul instituţiilor de stat de a investiga jaful bancar. Totodată, în cercetare se menţionează că autorităţile au eşuat şi în ceea ce ţine de reforma sectorului judiciar, iar "elitele politice au renunţat la implementarea reformelor".

În raport se mai arată că în Moldova s-au intensificat presiunile asupra surselor media, iar "oligarhii controlează şi folosesc instituţiile de presă pentru a manipula şi a-şi promova interesele".

Raportul subliniază că în Moldova se atestă diminuare a indicelui progresului democratic. Moldova vine după statele baltice, Georgia şi Ucraina, dar depăşeşte în clasament Rusia, Belarus şi alte state din Asia Centrală. Lider în rating este Estonia, fiind urmată de Slovenia şi Letonia. Turkmenistan şi Uzbekistan sunt pe ultimele poziţii în clasament.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *