Opinii și Editoriale

Fuga de idei și eroarea indecișilor

A-i priva pe locuitorii Chișinăului, inclusiv pe propriii tăi votanți din turul I, de o confruntare directă, bazată pe idei, cu oponentul tău electoral, denotă o flagrantă lipsă de respect și o indiferență insultătoare față de toată lumea, cu excepția propriei tale găști, dar și față de niște principii elementare ale democrației și ale bunului-simț.

Dacă susținătorii tovarășei vor să aibă parte de un asemenea tratament următorii patru ani, să o voteze. E treaba și problema lor să sprijine o candidată care consideră că dezbaterile electorale nu sunt decât niște spectacole inutile organizate de presă. Eu nu mă mir, pentru că mi-a fost clar dintotdeauna că pentru mancurții din fan-club-ul lui Putin libertatea de expresie, forța argumentelor, transparența și sinceritatea sunt niște lucruri exotice și în cel mai bun caz demne de ignorat. De ce să ne mirăm și ce să așteptăm de la cineva care, în calitate de premier baricadat în Guvern, amenința tinerii în aprilie 2009 că dacă vor ieși în stradă să-și exprime nemulțumirea față de abuzurile guvernării, vor fi împușcați?

Această fugă penibilă de idei, de argumente și de soluții concrete este una dintre trăsăturile comunistoizilor, care au dus, de la Lenin încoace, demagogia, superficialitatea, minciuna și propaganda la cele mai înalte culmi. De asta avem noi nevoie de 4 ani la Primărie? Ce ar putea să-i facă să creadă pe susținătorii tovarășei că acesteia îi pasă de chișinăuieni și de problemele noastre, dacă, având ocazia să o demonstreze fiind premier comunist, n-a făcut-o? Spunem că vrem un primar tehnocrat, cu realizări și experiență, care să știe să genereze dezvoltare. Dar ce a generat Zinaida Greceanîi cât timp a fost premier, în afară de izolare, sărăcie și cadouri rușilor din patrimoniul cetățenilor (de exemplu, „Moldova Gaz”)? Ați auzit de vreo realizare concretă a doamnei ex-premier pe parcursul acestei campanii? Oare n-ar fi fost normal și chiar necesar, ca un ditamai ex-premier să vorbească și despre realizările sale, nu doar despre presupusele eșecuri ale unui tânăr din fruntea primăriei? De ce nu ne deranjează aceste manifestări dubioase ale discursului de campanie a socialiștilor? Oare nu e clar că respectiva pur și simplu nu are nicio realizare despre care să vorbească? Și nu mă refer la realizările personale și familiale, pentru că aici doamna a excelat. A luat credite neacoperite de la Banca de Economii, și-a însușit fabrica de vin de la Cojușna și multe altele. Altfel spus, s-a aranjat în viață, gospodărește. Doar că „s-a aranjat” din resursele noastre, ale tuturor. Pentru asta merită să o lăsăm să-și facă mendrele și la primărie, alături de Dodon, Ceban și alte specimene?

Foarte mulți critică discursul anti-Putin al reprezentanților curentului proeuropean, în frunte cu Dorin Chirtoacă. Dar prea puțini realizează că asemenea reacții sunt absolut firești, în condițiile în care nu de mult, toată republica era plină de panouri cu candidata Greceanîi alături de neofascistul de la Kremlin. Proeuropenii au cocoțat-o acolo alături de Putler? Nu, ea s-a cocoțat, alături de Dodon și de „polittehnologii” moscoviți, care o finanțează și care abia așteaptă să-și recupereze banii din eventualele furturi de la primărie, în următorii 4 ani.

Și eu sunt frustrat, la fel ca toată lumea, că din 2007 încoace, societatea noastră n-a reușit să dea un alt candidat decent, care să reușească să se bată în turul II alături de Dorin Chirtoacă. Sunt sigur că și Dorin Chirtoacă și-ar fi dorit același lucru. E și firesc să îți dorești așa ceva atunci când nici nu ai cu cine dezbate public problemele și soluțiile pentru Chișinău. Și mie mi-ar fi plăcut ca în turul II să-l avem pe Oazu Nantoi alături de actualul primar degrevat, or cel dintâi nu s-ar fi eschivat de la niște discuții publice generatoare de soluții. Dar asta e situația, iar noi defilăm cu cei pe care îi avem. Astăzi, însă, avem monologurile generatoare de gunoi ale socialiștilor, pe de o parte, și enumerările interminabile ale realizărilor lui Chirtoacă, pe care, de după poluarea fonică a propagandei stângiste, am impresia că nimeni nu-l aude. Sugestia mea este să citiți seria de rapoarte de pe site-ul Primăriei, dar și să-i urmăriți campania de comunicare publică, pentru că puteți desprinde de acolo un șir de realizări incontestabile, care îi face să pară pe cei care-l numesc pe Chirtoacă „răul cel mai mic” niște oameni care comit erori, ca să nu mă exprim altfel. Și aceștia, ca și ceilalți, fug de idei, chiar dacă fără a-și da uneori seama.

Concluzionând, nu-mi rămâne decât să-i urez succes reprezentantului proeuropenilor din turul II, să le urez putiniștilor să eșueze, iar nouă, tuturor, soarta pe care o merităm. Duminică să ieșim la vot!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *