UE / Nato

Fule AVERTIZEAZĂ MOLDOVA: Corupţia trebuie combătută la toate nivelurile

‘Deşi am salutat depăşirea recentei crize politice de la Chişinău, am subliniat importanţa învăţării lecţiilor din ea şi necesitatea axării pe nevoile cetăţenilor. În calitate de prieten, am fost foarte deschis în a-mi exprima aşteptările ca noua coaliţie să depună eforturi pentru a soluţiona chestiunile ridicare de criza politică’, a afirmat Stefan Fule în cadrul unui briefing de presă comun cu Iurie Leancă.

El a apreciat că în Moldova este necesar un sistem care să asigure echilibrul puterilor în stat şi să prevină ca instituţiile de stat să-şi asume poziţii partizane în perioade de tensiuni politice.

‘Corupţia trebuie combătută într-un mod onest şi la toate nivelurile. Situaţia din sectorul media trebuie monitorizată cu atenţie. Este în interesul democraţiei din Republica Moldova şi a cetăţenilor săi ca peisajul media să fie unul pluralist, diversificat şi de calitate ridicată. Rolul media publice este esenţial’, a adăugat Fule.

Înaltul oficial european a mai afirmat că majoritatea politică din Republica Moldova trebuie să facă toate eforturile pentru a asigura participarea opoziţiei la procesul de luare a deciziilor, întrucât aceasta ‘are în orice democraţie un rol constructiv în ameliorarea guvernării’.

‘Sper ca apelurile premierului Leancă la opoziţie de a colabora cu guvernul vor fi auzite. Vreau să subliniez marea importanţă a respectării pluralismului şi incluziunii. Este esenţială depăşirea polarizării sociale şi crearea unui spaţiu pentru o dezbatere publică amplă şi respectarea tuturor opiniilor’, a afirmat comisarul european.

Nu în ultimul rând, el a reiterat faptul că cetăţenii trebuie să se afle în centrul atenţiei.

‘L-am asigurat din nou pe premierul Leancă de faptul că, dacă aceste chestiuni sunt abordate cu energie şi responsabilitate, UE va continua să sprijine pe deplin eforturile de reformă ale Republicii Moldova. Mă refer, de exemplu, la o reformă comprehensivă a sectorului de justiţie şi a Ministerului de Interne’, a conchis Stefan Fule. 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *