ActualitateExterne

Furie la Beijing – SUA au trimis o navă de război în strâmtoarea Taiwan înainte de învestirea preşedintelui

O navă de război americană a traversat miercuri strâmtoarea îngustă a Taiwanului, cu mai puţin de două săptămâni înainte ca noul preşedinte al Taiwanului să-şi preia funcţia, provocând o reacţie furioasă din partea Beijingului, notează news.ro.

China revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat democratic, şi spune că are jurisdicţie asupra strâmtorii. Taiwanul şi Statele Unite contestă acest lucru, spunând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională.

Navele de război americane şi, ocazional, avioanele de patrulare ale marinei americane trec prin sau peste strâmtoare cam o dată pe lună.

Calendarul ultimei misiuni a fost extrem de sensibil, având în vedere că a avut loc înainte de învestirea, la 20 mai, a preşedintelui ales al Taiwanului, Lai Ching-te, un om despre care China spune că este un separatist periculos.

Flota a 7-a a Marinei americane a anunţat că distrugătorul de rachete ghidate USS Halsey din clasa Arleigh Burke a efectuat miercuri o “traversare de rutină” în Strâmtoarea Taiwan, “prin apele în care se aplică libertăţile de navigaţie şi survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internaţional”.

Armata chineză a denunţat mişcarea ca fiind o “agitaţie publică”, adăugând că a trimis forţe navale şi aeriene pentru a monitoriza şi avertiza nava americană pe tot parcursul traversării sale, “în conformitate cu legea şi reglementările”.

“Trupele din teatrul de operaţii sunt întotdeauna în stare de alertă şi vor apăra cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională, precum şi pacea şi stabilitatea regională”, a declarat într-un comunicat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apărării din Taiwan a spus, la rândul său, că nava americană a navigat spre sud prin strâmtoare şi că forţele taiwaneze au monitorizat situaţia, dar nu au observat nimic neobişnuit.

Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

Lai, în prezent vicepreşedinte, s-a oferit în repetate rânduri să discute cu China, dar a fost refuzat.

Taiwanul este în alertă pentru orice manevre militare chineze în jurul insulei în perioada premergătoare şi după învestirea prezidenţială.

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în jurul Taiwanului, de exemplu prin survoluri ale avioanelor de război deasupra liniei mediane a strâmtorii, care a servit cândva drept zonă tampon neoficială. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.

Joi dimineaţă, în raportul său zilnic privind activităţile militare chineze din ultimele 24 de ore, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat patru avioane chinezeşti care au traversat linia mediană, zburând în apropierea insulelor Penghu din Taiwan, care găzduiesc o bază aeriană importantă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *