ActualitateExterne

Furtuna tropicală Yagi a provocat inundaţii şi alunecări de teren în Filipine: 10 oameni au murit

Zece oameni au murit după ce furtuna tropicală Yagi a adus cu sine ploi abundente în Filipine, cauzând inundaţii şi alunecări de teren, au anunţat luni reprezentanţii Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor naturale din această ţară, informează DPA, potrivit Agerpres.

Inundaţii care au făcut ca nivelul apelor să urce până la nivelul pieptului au fost raportate în unele dintre zonele afectate, inclusiv în zona metropolitană a capitalei Manila, obligând autorităţile filipineze să suspende cursurile şcolare şi activitatea unor instituţii guvernamentale.

Cinci dintre victimele raportate au murit în urma unor alunecări de teren, patru s-au înecat, iar una a fost electrocutată, au precizat reprezentanţii Poliţiei din Filipine.

În oraşul Cebu, aflat la 570 de kilometri sud de Manila, o tânără de 17 ani şi o femeie de 26 de ani au murit după două alunecări de teren separate, care au rănit totodată alte zece persoane, au transmis oficialii locali.

Doi fraţi, cu vârste de 12 şi 18 ani, precum şi o femeie însărcinată de 27 de ani şi-au pierdut vieţile într-o alunecare de teren care s-a produs în oraşul Antipolo, situat la est de Manila, unde alte trei persoane, inclusiv un copil de patru ani, s-au înecat în urma inundaţiilor, a precizat Relly Bernardo, directorul Agenţiei municipale de ajutorare în caz de dezastre.

O altă persoană a fost dată dispărută în urma inundaţiilor.

Un bărbat a murit după ce s-a electrocutat în timp ce îşi verifica magazinul inundat, iar o fetiţă în vârstă de opt luni s-a înecat în inundaţiile înregistrate în oraşul Naga, situat la 260 de kilometri sud de Manila, conform Poliţiei filipineze.

Cel puţin 12 curse aeriene interne au fost anulate, iar circulaţia pe mare a fost suspendată în porturile din estul şi centrul ţării, blocând la bordul unor nave peste 2.200 de pasageri, a precizat Paza de Coastă.

Biroul filipinez de meteorologie a anunţat că furtuna Yagi dezvoltă vânturi cu viteza de 75 km/h şi rafale de 90 km/h. Furtuna se deplasează pe direcţia vest-nord-vest cu 15km/h şi se prognozează că va creşte în intensitate pentru a deveni o furtună tropicală severă până miercuri.

“Ar putea chiar atinge categoria de vârf, cea de taifun, până joi sau vineri”, a anunţat Biroul filipinez de meteorologie.

Filipine se confruntă în medie cu 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cea mai puternică furtună care a lovit Filipine a fost super-taifunul Haiyan, care a ucis 6.300 de oameni şi a cauzat strămutarea a peste 4 milioane de oameni în noiembrie 2013.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *