Atitudini

”Fuziune istorică” sau Farsă pentru proști?

Primavara anului 2011 a fost primavara fuziunilor politice. Primii au fost Mihai Ghimpu (PL) si Veaceslav Untila (MAE), care si-au anuntat fuziunea, dupa care si-au organizat congresele partidelor. Urmatorii au fost Nicolae Andronic (PPR), Valeriu Plesca (FN), Vladimir Turcan (MU). Au incheiat festivalul V.Filat (PLDM), care a batut palma cu Serafim Urechean(u) (AMN).

Daca primele doua fuziuni au fost firesti si previzibile, tranzactia Filat- Urechean(u)u a fost o surpriza pentru mai multa lume. Nimeni nu s-a asteptat ca AMN sa fuzioneze cu PLDM care, de fapt, a devorat o formatiune.

Actiunea „FUZIUNEA” a fost declansata imediat dupa 25 septembrie 2009, cind Filat a ajuns premier. Dupa care a inceput compromiterea metodica a lui Urechean(u) pe toate dimensiunile. La nivel politic, reprezentantii corpului diplomatic strain erau „informati” ca Urechean(u) este corupt si vinde functii la stinga si la dreapta. La nivel raional, liderii locali ai PLDM erau instruiti sa-l discrediteze pe Urechean(u) ca acesta „face bani, in timp ce acei care au calcat glodul mor de foame”. Sistematic, in teritoriu, se acredita ideea ca, „in alte raioane”, oamenii fug de la AMN spre PLDM. La nivel mediatic, institutii de presa, analisti politici, blogeri, pe forumuri controlate de Filat se difuzau mesaje prin care Urechean(u) era acuzat ca a vindut functia de Procuror General.

In cadrul AIE-1 Filat si-a batut joc, la fel de metodic, de ministrii AMN. Pe toate caile se acredita ideea ca sint corupti si incompetenti. Spre exemplu, cunoastem ca Filat nu-l numea pe Leonid Bujor altfel decit „prostalan, care habar nu are de invatamint”. Pe 8 aprilie, „prostalanul, care habar nu are de invatamint”, a devenit consilierul “distinsului” premier.

La rindul-i, Urechean(u) l-a acuzat deschis si repetat pe Filat ori ca acesta a supus AMN-ul uni atac-reider, ca-i contrabandist, ca nu-i raspundea la telefoane etc. – faza cu Papa de la Roma.

Pina la urma, ce l-a facut pe Urechean(u) sa inchine partidul lui Filat? Analizind atent, vom constata ca nu e la mijloc un interes politic, ci un interes meschin al ambelor parti. Initial, s-a vorbit ca Urechean(u) se vrea Ambasador. Aceasta versiune nu era, din start, credibila. In privinta culturii generale, „vista” pe care o are Serafica si multitudinea de limbi straine vorbite (”moldov’neasca”, si ”rusa”), functia de Ambasador nu era cea care sa-i asigure un confort necesar. Din alt punct de vedere, Urechean(u) putea sa obtina acelasi lucru, in conditii mult mai sigure, daca vindea „sufletele moartre” si stampila AMN catre PD. Se vorbeste ca, in asemenea tranzactii, Urechean(u) are suficienta experienta.

Carierist cu experienta, Urechean(u) a inteles ca anume Filat este omul potrivit pentru o tranzactie care sa-i asigure o incheiere ”destoinica” a unei cariere de nomenclaturist – secretar de partid, presedinte de profsoiuz, presedinte de ispolkom, primar, deputat, prim-vicespeaker. Si Filat a inteles acest lucru. In consecinta, cei doi camarazi politici – Filat si Urechean(u) – au batut palma inca din decembrie. Esenta tranzactiei era: in schimbul stampilei si „sufletelor moarte” din AMN, Urechean(u) primea functia de presedinte al Curtii de Conturi. Vorba poetului: Cum n-o drege Serafica, tot se trage la kapika.

„Sufletele moarte” au fost transmise, stampila AMN este in buzunarul lui Filat, doar sediul AMN a ramas in proprietatea personala a lui Urechean(u), deoarece acesta, ca ”om onest si politician european”, ce este, l-a privatizat pe numele sau. Acum raminea doar ca Serafica fara frica sa primeasca si contravaloarea tranzactiei – sefia Curtii de Conturi.

Aici povestea s-ar fi putut incheia, cu un happy end, daca nu erau unele detalii…, din care putem deduce adevaratele intentii urmarite de Filat in mariajul cu Urechean(u).

Filat niciodata nu a avut avut nevoie de Urechean(u), la fel cum nu a intentionat includerea liderilor locali AMN in echipele PLDM. El era sigur ca, odata cu decesul AMN, voturile lor, oricum, se vor scurge spre PLDM. Asa ca, inca inainte de „marea fuziune din 10 aprilie”, liderii locali PLDM deja primise instructiunile de rigoare, sa-i izoleze si sa-i marginalizeze pe membrii din AMN. Unii dintre amn-isitii ametiti de iluzia infratirii dintre PLDM si AMN au ramas nedumeriti cind, dupa congres, au fost intilniti foarte rece de noii lor colegi ”liberali-democrati”, iar telefoanele unora nu mai raspundeau ca inainte de „marea fuziune”.

Filat niciodata nu a avut intentia de a-i da lui Serafica dulcea functie de Presedinte al Curtii de Conturi. Potrivit planurilor lui Filat, Curtea de Conturi urma sa fie transformata intr-un instrument serios de santaj si presiune impotriva colegilor de guvern, care sa compenseze lipsa controlului asupra CCCEC. Curtea de Conturi, potrivit planurilor lui Filat, urma sa-i asigure controlul asupra multor autoritati locale care, dupa alegeri, nu vor fi colorate in verde. In decembrie se zvonea ca Filat ar fi cedat PD-ului un minister in schimbul Curtii de Conturi. Este absolut improbabil ca Filat sa fi facut acest efort pentru a-l inscauna in ”„inalta” functie pentru santajarea oponentilor pe camaradul Urechean(u).

Care a fost adevartul plan al lui Filat? Foarte simplu – de a se prevala de prevederile legale, pentru a-i trage teapa lui Urechean(u). Spre deosebire de Urechean(u), inainte de a accepta propunerea camaradului Urechean(u), Filat a consultat legea si a vazut ca Serafiica nu este eligibil pentru aceasta functie. Anume de aceea i-a si oferit-o. Daca Serafica ar fi citit, la viata sa, ceva mai mult decit cifrele de pe bancnote, ar fi vazut ca Legea Curtii de Conturi, nr.261-XVI din 05.12.2008 impune o serie de restrictii pentru ocuparea functiei, ce fac imposibila asezarea domniei sale in ea (http://anasarivan.blogspot.com/). De exemplu, Referitor la faptul ca functia nu poate fi ocupata de un pensionar, din cite stiu, Urecheanu primeste de doi ani pensie ca functionar public.

Acesta este adevaratul motiv pentru care a acceptat Filat atit de usor sa-i dea lui Urechean(u) Curtea de Conturi. Pornind de la aceasta situatie, de fapt, Filat a elaborat o adevarata strategie, pentru a-l trage in teapa pe Urechean(u) dar de a-i scoate vinovati pe altii. Primul pas in aceasta strategie, consta in „incercarea” deputatilor PLDM de a include acest subiect in ordinea de zi a parlamentului fara avizul Comisiei Juridice a Parlamentului. A fost un mesaj subtil, pe care liberal-democratii l-au transmis celorlati deputati, inclusiv comunistilor – ca proiectul este ilegal. Al doilea pas a constatat in „supararea” deputatilor liberal-democrati pe colegii lor de alianta si parasirea salii de sedinta cu acuzatii de „violare a acordului de constituire a AIE”. La finele sedintei Godea deja era gata “suparat”.

Finalul acestei farse, ar putea fi urmatorul: Parlamentul nu-l voteaza pe Urechean(u), prevalindu-se de interdictiile legale. In acest caz, Filat cistiga dublu: obtine un pretext convingator, pentru a incalca si el acordul de constituire a Aliantei fata de partenerii sai, in final, scapind de Urechean(u) cu miinile PD si PL. In cazul in care Parlamentul, totusi, il va vota pe Urechean(u), comunistii vor sesiza imediat Curtea Constitutionala pentru a verifica respectarea procedurii de numire in functie. Dupa precedentul cu Muruianu, Curtea Constitutionala are dreptul de a verifica constitutionalitatea actelor normative de caracter individual. Numirea ilegala un unei persoane in functie de stat s-ar putea sa nu lase prea multe optiuni Curtii Constitutionale.

In ambele cazuri, Filat este in castig: a obtinut „pe gratis” AMN, scapa de Urechean(u) si isi numeste omul sau (din brigada de la IPTEH) in functia de presedinte la Curtea de Conturi.

Dupa toate acestea decideti Dvs., ce s-a intimplat totusi la 10 aprilie 2011, o fuziune istorica sau o farsa pentru prosti? 

Sursa: pavlicenco.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *