Politică

Gaburici: ”Ceea ce s-a întâmplat pe piața valutară au fost speculații care au dus la un AGIOTAJ din partea populației”

Prim-ministrul a mai spus că s-a constatat că în ultimele două-trei luni băncile au încasat venituri foarte mari la segmentul de cumpărare şi vânzare a valutei. Asta deoarece a fost cumpărată foarte multă valută iniţial în cantitate masivă, într-o perioadă foarte scurtă.

Speculațiile s-a intensificat la începutul acestui an, când în numai o lună și 18 zile leul s-a depreciat față de dolar cu 34 la sută. În marțea „neagră” din 17 februarie băncile comerciale și casele de schimb valutar au afișat cotații record de până la 30 de lei pentru un euro și 24 de lei pentru un dolar SUA.

În luna ianuarie băncile comerciale au raportat câștiguri de 647 milioane de lei din diferența de curs, o sumă cu 105 milioane mai mică decât veniturile realizate pe parcursului anului 2014. Cele mai mari venituri, 450,9 milioane de lei, din diferența de curs a obținut-o Banca de Economii.

Potrivit lui Gaburici, situația de stabilizare pe piața valutară este una pe termen îndelungat.

„Am discutat despre ratele dobânzii, credite. Indicații nu am primit. Am discutat despre faptul că trebuie să avem o politică chibzuită și să ne adaptăm la cerințele pieței”, a declarat unul dintre reprezentanții sistemului bancar.

Băncile comerciale și casele de schimb valutar au afișat astăzi cotații în medie cu 6-7 lei pentru un dolar SUA și euro mai mici decît marțea trecută, când a fost atins maximul istoric.

Casele de schimb valutar vând astăzi dolarul SUA în medie cu 17.88 lei pe dolar și îl cumpără pe 15.56 lei, față de 24.91 și respectiv 21.73 lei la 17 februarie. Cotația euro a scăzut până la 20.07 lei pentru un euro la vînzare și 17.63 la cumpărare. Și băncile comerciale au coborît cursul de schimb. La unele case de schimb însă nu sunt în vînzare lei moldovenești.

În cadrul ședinței au fost stabilite o serie de acțiuni de ameliorare a pieței valutare din Moldova pe care fiecare dintre responsabili va trebui să le facă imediat.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *