Eveniment

(GALERIE FOTO) 1 decembrie marcat la Chișinău. Unioniștii AU ÎNCONJURAT CLĂDIREA GUVERNULUI cu un lanț viu

Marșul Unirii a început la liceul „Gheorghe Asachi” și s-a desfășurat pe străzile Pușkin, București și Mitropolit Bănulescu-Bodoni. În fața ambasadei României, participanții, majoritatea tineri, au intonat imnul „Deșteaptă-te, române”. Punctul final al marșului a fost clădirea guvernului, în jurul căreia, a fost format un lanț viu. „Cercul pe care îl facem în jurul guvernului va transmite dorința noastră de a grăbi procesul de unire a Republicii Moldova cu România. Mesajul unionist încă zgârâie urechea multor cetățeni, politicienii preferă să-l evite, dar ne pare bine că, în comparație cu anii 90, astăzi se vorbește foarte mult despre Unire în stradă, în licee, în baruri și chiar în parlament. Este un scop pe care noi ni l-am propus de foarte mult timp și  începem încetul cu încetul să-l realizăm” a declarat tânărul Anatol Ursu, membrul platformei civice „Acțiunea 2012”. 

La eveniment au participat sute de oameni, tineri și bătrâni, care susțin ideea unirii cu România. „Simt românești și am fost mereu pro-unire. În fiecare an se organizau marșuri, dar anul acesta este ceva mai deosebit”, a comentat o studentă. 

”Ne dorim reîntregirea țării românești. Poate vom reuși cu ajutorul Europei. Sperăm că măcar cei tineri să nu mai treacă vămile în România”, a spus Gheoghe, un pensionar. 

Acesta este primul an când la Chișinău au loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României pe tot parcursul zilei, după un program similar cu cele din marile orașe românești. Serbările au inclus depuneri de coroane, activități sportive și spectacole. Evenimentele au fost desfășurate de mai multe organizții precum Platforma Civică Acțiunea 2012, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, Consiliul Unirii, Radio Chișinău și Ambasada Românie. 
  

 
Participanții la marș s-au adunat în scuarul din fața liceului român-francez „Gheorghe Asachi”


În câteva clipe, curtea din fața liceului Gheorghe Asachi a devenit neîncăpătoare


La marș au participat cei care își doresc reîntregirea teritoriului românesc de pe ambele maluri ale Prutului


Participanții scandau „Unitate națională!”, „Ale, ale,/Chișinău, București/Două inimi românești!”


„România, nu uita,/ Basarabia e a ta!”


În fața ambasadei României, participanții la Marșul Unirii au cântat imnul „Deșteaptă-te, române!”


Unioniștii se apropie de Piața Marii Adunări Naționale


În jurul clădirii guvernului s-a format un lanț viu


Cei care au format lanțul viu în jurul guvernului au dansat Hora Unirii


La acțiune au pariticipat simpli cetățeni, membrii platformei Acțiunea 2012, membrii PNL și profesorii liceului român „Lucian Blaga” din Tiraspol

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *