Actualitate

Galerie foto. Armata rusă invadează România și ocupă regiunea din est – Basarabia. Iunie 1940, Chișinău

Minoritățile naționale din Chișinău, salută invadatorii ruși. Iunie 1940, Chișinău.

Drama românilor din Basarabia și Bucovina alături de cea a soldaților români umiliți de ordinul retragerii și cărora li s-a interzis să riposteze… Soldați ai Armatei Române amestecați printre refugiați români din Basarabia cu copii și lucrurile luate în grabă împrăștiate în jur într-o tabără, într-un moment de odihnă din timpul retragerii lor din calea hoardelor bolșevice ale lui Stalin care au trecut Nistrul și au ocupat această parte din Țară în urma ultimatumului stalinist de cedare a Basarabiei și nordului Bucovinei, acceptat prin ”consiliile de coroană” prezidate de Carol II.

Zi de doliu național – României i se răpește Basarabia și nordul Bucovinei. Pe străzi românii se roagă, în fiecare înimă jurământul de răzbunare a nedreptății strigătoare la cer! Îzbăvirea va veni peste un an când gorioasa Armată Română va elibera Basarabia și nordul Bucovinei (22 iunie -26 iulie 1941).

Minorități naționale aclamau invazia sovietică a Basarabiei și nordului Bucovinei. Ieșeau în calea cotropitorilor cu flori și pancarde de slavă.

În imaginea de mai sus, fetele de la Școala Evreiască nr. 2 scoase de agenții sovietici cu o pancartă pe care se poate citi în rusește: „Trăiască Armata Roșie eliberatoare a Basarabiei, trăiască marele conducător al poporului, tovarășul Stalin!”.

Pentru românii din „raiul” bolșevic erau rezervate gulagurile și gropile comune. Din teritoriile istorice ale României răpite, Stalin a făcut cadou Ucrainei nordul Bucovinei și Ținutul Herța împreună cu nordul și sudul Basarabiei. Iar pentru „moldoveni” a creat o „republică” cu „capitala” la Chișinău.

Colaboraționiști pro-ruși care au ieșit în calea cotropitorilor cu pancarte pe care se poate citi în rusește: ”Trăiască Basarabia sovietică

Trenuri cu români basarabeni refugiați în Țară din calea invaziei sovietice în urma ultimatumului stalinist de cedare a Basarabiei și nordului Bucovinei.

Străjeri în gara de Nord din București purtând pancarde pe care scrie ”ajutor pentru refugiații din Basarabia și Bucovina”.

FOTO: Rusul Molotov discutând cu Hitler la Berlin. Imagini cu ministrul sovietic alături de Himmler, șeful SS și unul din arhitecții Holocaustului

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *