Actualitate

(GALERIE FOTO) BOSTANIADA – Festivaluri fără bodyguarzi

Am zis „manifestare populară” și nu altfel, de exemplu, „festival etno-gastronomic, fiindcă, mi s-a părut că, „bostanul” a fost doar un pretext. Dovadă că nu bucatele de bostan au fost „atracția evenimentului”. Dacă e să judecăm în termeni „gastronomici” prepelițele, și nu plăcintele cu bostan au fost surpriza „etno-gastronomică” a Festivalului. Dar dacă e să judecăm și mai „detașat” de plăcinte și prepelițe evenimentul care „s-a întâmplat” duminică la Lozova eu l-aș numi „Festivalul fără bodyguarzi”, adică o adunare a moldovenilor liberi. Prima dată am văzut mii de moldoveni, veniți la o manifestare, nefiind mânați de politicieni. La Lozova am văzut oameni veniți din diferite localități, oameni calmi, senini, relaxați… Da, s-a mâncat mult, cred însă că mai mult s-a vorbit. S-au întâlnit prieteni, cunoscuți, foști colegi de facultate care nu s-au văzut de atâția ani. În grupuri mai mici sau mai mari oamenii discutau, altfel spus „făceau vorbire”, vorbire pașnică, care atât de mult ne lipsește în această lume închisă în „celule de partid” și în rețelele de socializare.

… Am auzit că tot duminică, în altă localitate, a fost organizat un „festival al sarmalelor”. Festivalurile de acest fel sunt un fenomen nou în Moldova de azi. Principial important mi se pare faptul că aceste festivaluri se organizează fără implicarea politicului, moldovenii se autoorganizează, aceste manifestări populare desfășurându-se fără „lideri naționali”, păziți de bodyguarzi, „lideri” cărora le place să ia sub„înaltul lor patronaj” asemenea manifestări și să facă băi de mulțime… Așadar, n-am văzut nici mașinile cu girofaruri, nici pe băieții vigilenți din serviciile de pază, chiar poliția obișnuită a lipsit, din care cauză a fost mai multă ordine decât atunci când se apucă de „asigurat ordinea publică” sute de polițiști…

… Au existat și probleme? Firește, au existat. Faptul că la intrarea în Lozova s-au format cozi de 3 km, iar ajungând în sat mașinile nu aveau unde parca dovedește că mai marii satului au la ce se gândi în perspectiva anului viitor. Cea mai mare problemă însă, care ar putea să apară, e încercarea politicienilor de a „prelua” Festivalul, organizându-l sub „înaltul lor patronaj”. Implicarea politicului va omorî această manifestare liberă. Așa ceva nu trebuie admis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *