Actualitate

(GALERIE FOTO) Fete cu Kalașnikov pentru apărarea Moldovei

Acestea au trecut cu brio testele cursului de integrare a tânărului student, care s-a desfășurat la Baza militară de instruire Bulboaca, în perioada 30 iulie – 18 august curent. Fetele au reușit să-l lase fără cuvinte și pe comandantul batalionului, mai ales la proba tragerii de luptă din pistolul-mitralieră AKM, unde au acumulat până la 28 de puncte.

Cursul de integrare a tânărului student este destinat inițierii și familiarizării tinerilor, care au fost admiși la studii în cadrul Academiei, cu specificul artei militare, dar și verificarea stării moral-psihologice a acestora. Timp de trei săptămâni, cei 101 studenți, printre care și nouă fete, au învățat mai multe discipline militare: tactica militară, instrucția tragerii, regulamente militare, instrucția de front, pregătirea de geniu, precum și cea medico-militară și social-statală.

După ce-au acumulat cunoștințe teoretice, studenții și-au demonstrat și abilitățile practice, montând și demontând arma și efectuând exerciții de trageri din pistolul-mitralieră AKM, de la distanța de 100 de metri. Vizibil emoționați, dar, totodată, dornici de a demonstra curaj și bărbăție, tinerii au nimerit ținta propusă.

„A fost o experiență foarte interesantă”, ne-a spus Elena din Cahul. „La început mi-a fost teamă, dar acum aș mai trage câteva focuri de armă. Timp de trei săptămâni, am fost pregătiți fizic, am avut ședințe și am învățat să mă trezesc dimineață la ora șase. Am devenit mai puternică”, ne-a spus studenta, menționând că cea mai dificilă parte a fost pregătirea fizică. „Îmi place ceea ce fac și nu-mi pare rău că am ales această profesie”, a afirmat tânăra.

Olesea Orbu spune însă că trezirea de dimineață este de fapt cea mai dificilă parte a pregătirilor. „Rezultatele tragerii sunt mai bune decât m-am așteptat. Am nimerit ținta de două ori chiar din prima încercare. Este dificil, dar merită să mergem înainte. Suntem mândre că am devenit primele studente ale Academiei Militare și simțim o responsabilitate mare pe umerii noștri, pentru că trebuie să dovedim că nu suntem mai prejos decât băieții”, ne-a spus studenta originară din satul Călinești, raionul Fălești.

Comandantul interimar al batalionului, maiorul Andrei Șram, s-a declarat mulțumit de rezultatele discipolilor săi. „Astăzi am efectuat ședința inițială de tragere cu cartușe de luptă. Rezultatele mă bucură, unii au acumulat mai multe puncte, alții mai puține, dar țintele au fost nimicite”, a spus maiorul Andrei Șram. „Este o hotărâre bună a conducerii Ministerului Apărării ca în acest an să fie înmatriculate și fete. Studentele se descurcă foarte bine, nu mai rău decât băieții, fapt ce a fost demonstrat și astăzi. Le-a fost mai greu să treacă bariera psihologică pe care o au. Dar, după prima săptămână, s-au încadrat foarte bine în colectiv. Sper că majoritatea din ei vor deveni ofițeri buni și vor continua serviciul în Armata Națională”, a conchis comandantul batalionului.

Tinerii înmatriculați în acest an vor studia trei specialități: infanterie, artilerie și transmisiuni. La finele studiilor, absolvenților li se oferă gradul militar de locotenent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *