Cultură

Galina Vieru: Îmi place să fac poezie în pictură și pictură în poezie

A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice și Design (2000-2005). A urmat studii de masterat la aceeași instituție, specialitatea arte plastice (2005-2006). În 2000-2007 este profesoară la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Chișinău, obiectul educația plastică, precum și la Școala profesională „Univers Moldova”, specialitatea design. Din 2007 până în prezent, Galina este lector la Universitatea „Perspectiva INT”, Catedra design vestimentar. În calitate de artist plastic, a participat la mai multe expoziții de grup, dar a avut și expoziții personale.

Galina Vieru este o tânără pictoriță care la vârsta sa a reușit să se afirme și în calitate de cadru didactic, și în cea de artist plastic. Publică versuri în presa periodică. În prezent, pregătește o carte de poezii.

Fiind elevă, participa la diverse concursuri școlare de pictură și de creație literară. În 1998 a fost premiantă a Concursului național de creație literară „Florii”. „În anii de studii am muncit foarte mult. Nu aveam școală de pictură și trebuia să ajung să acumulez în permanență cunoștințe în domeniu pentru a mă autocultiva. Noi, cei fără școală de pictură, nu înțelegeam sarcinile profesorilor, de aceea realizam numeroase lucrări pentru a face față sarcinilor propuse”, ne povestește Galina.

Tot în 1998 a participat la Tabăra de creație a Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a avut loc la Orhei. „La această tabără am făcut cunoștință cu scriitorul Ion Iachim, care mi-a apreciat versurile și a insistat ca să le public în revista „Noi”, își amintește tânăra poetă.

În 2011, Galina ia parte activă la Tabăra internațională de pictură din satul Olănești, unde l-a avut în calitate de conducător pe cunoscutul artist plastic Mihai Mireanu.

Anul 2008 îi aduce participarea la două expoziții de grup: de la Centrul Internațional Academic de Cultură „Mihai Eminescu”, precum și la cea de la „Casa Limbii Române”. În același an, prima lună de toamnă îi dăruiește primul copil – Flavius Corneliu. Începând cu 2003, participă la expozițiile organizate în cadrul Centrului Internațional „Constantin Brâncuși”: „Eminesciana”, „Expoziția de primăvară”, „Tineretul creator” și „Autumnala”.
În 2012 organizează prima expoziție personală – „Sonata luminii”, care a avut loc la Biblioteca Națională a R. Moldova, iar în perioada 16 august – 30 septembrie e prezentă cu expoziția „Note de suflet” la Consulatul României în R. Moldova.

Are lucrări în colecții particulare în R. Moldova, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Portugalia, Grecia și Franța.
„Pictura mea are o alură lirică, o nuanță de romantism, reprezentând în cea mai mare parte peisaje realiste sau stilizate, naturi statice, abstracții, nud etc., fiind realizate în ulei-pânză. În lucrările mele gama cromatică este destul de largă, predominând culorile calde. Am îndrăgit foarte mult transparența acuarelei, ușurimea pastelului și eleganța graficii. Îmi place să fac pictură în poezie și poezie în pictură”, ne mai spune tânăra pictoriță.

Sperăm că de Galina Vieru vom mai auzi, deoarece ea nu se oprește aici. Îi dorim succes, multă inspirație și noi realizări în continuare. „Îmi doresc să fie bine în țara mea”, a mai afirmat Galina Vieru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *