ActualitateEconomie

Gata cu ‘țepele’ la raft. Consumatorii vor fi anunțați despre produsele cu gramaj mai mic, dar cu același preț

Începând de luna viitoare, mai exact din 10 octombrie, magazinele vor fi obligate să semnalizeze la raft acele produse cu cantitate mai mică dar același preț, potrivit unui ordin al Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Astfel, de luna viitoare, magazinele vor fi obligate să informeze consumatorii, prin anunțuri la raft, cu privire la anumite practici comerciale care presupun reducerea volumului sau greutăţii unui produs în condiţiile menţinerii aceluiaşi preţ, potrivit unui ordin (Ordinul nr. 539/2024) al ANPC pubșicat în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare în data de 10 octombrie. Sunt vizate produsele cu volumului sau greutate redusă dar care au aceeași prezentare, ambalaj, formă și preţ. Ordinul nu se aplică vânzărilor la distanţă. Potrivit ordinului, anunțul va fi afișat la raft, pe plachete de 15 cm înălțime și 10 cm lățime și va include o poză a produsului și mesajul :” Produs cu volum/greutate redus(ă) dar prețul a rămas același”. „Atunci când operatorul economic oferă spre vânzare un produs preambalat a cărui volum sau a cărui greutate a fost redusă, acesta are obligaţia informării consumatorilor cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul volumului sau greutăţii chiar în condiţiile existenţei aceluiaşi preţ de vânzare.

Informarea va fi vizibilă cel puțin 30 de zile Informarea va fi făcută în acelaşi câmp vizual într-o formă vizibilă şi lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului din placheta menționată mai sus”, potrivit ordinului, notează economica.net. Obligaţia de informare se aplică pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a produsului cu volum sau greutate redusă. „Operatorii economici se asigură de existenţa preţului pe unitatea de referinţă la locul de comercializare la care aplică modificarea volumului sau a greutăţii produsului” , se mai arată în ordin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *