Actualitate

Gay-ii refuză un marș în Teatrul de Vară

Cine și de ce?

Ultimul Barometru de Opinie Publică (BOP) care a vizat acest subiect, realizat în 2011, arăta că cca 85% dintre moldoveni nu ar accepta ca homosexualii să locuiască în RM, iar peste 90% nu-și doresc să aibă un vecin cu o astfel de orientare. De altfel, conform studiului, 98% dintre moldoveni nu ar accepta ca homosexualii să le fie rude, iar 96% nu ar accepta nici să le fie prieteni. Totuși, în urma promulgării legii privind egalitatea de șanse și nediscriminare, 62% din respondenții BOP-ului din luna aprilie a.c. au declarat că respectiva lege protejează în special minoritățile sexuale. O treime din cei întrebați sunt contra unei astfel de legi, iar 19% din ei mai curând nu o susțin.

Conform altui studiu, realizat în 2011 de Fundația Soros-Moldova, gradul de acceptare variază în funcţie de diversitatea relaţiilor culturale ale respondenţilor. Astfel, respondenţii care se sfătuiesc adesea cu persoane homosexuale, vizitează aceste persoane, au asemenea persoane în calitate de colegi de muncă sunt mai toleranţi decât cei care nu au comunicat cu grupul dat de persoane. Mai bine de 2/3 dintre respondenţi s-au dat cu părerea că persoanele homosexuale sunt destrăbălate, imorale, perverse, bolnave. Aproape fiecare al doilea respondent consideră că persoanele homosexuale sunt bolnave de SIDA.

Mai mult, primul raport anual, din 2012, al Asociaţiei Internaţionale de Lesbiene şi Gay spune că Moldova este cea mai nefavorabilă ţară din Europa la categoria respectării drepturilor minorităţilor sexuale.

Primăria cheamă în judecată

În acest context, Centrul de Informaţii „GenderDoc-M” organizează festivalul deja al 12-lea an. El a început la 14 mai și deja au avut loc acțiuni precum ceremonia solemnă de arborare a drapelului „Curcubeul peste Nistru”, deschiderea expoziţiei de fotografie „Propria cameră”, dezbaterea publică pe tema „Rădăcinile homofobiei în societatea noastră cea tolerantă”, depunerea de flori şi a unei ghirlande comemorative la Monumentul Victimelor Represiunilor și evenimente de divertisment.

Până la finele săptămânii curente, organizatorii și membrii comunității de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) urmează să țină o conferință consacrată celei de-a 15-a aniversări a Centrului de Informaţii „GenderDoc-M”, să deschidă o expoziție de fotografie și un spectacol întitulat „Dragă Moldova, putem să ne pupăm puţin de tot?”.

Momentul care stârnește, însă, cele mai multe controverse este marşul „LGBT pentru valorile tradiţionale”. „Pentru noi acest eveniment este sărbătoarea egalității și diversității. Scopul nostru este de a arăta societății că gay-ii și lesbienele locuiesc și în Moldova și, desigur, că există o organizație care le apără drepturile, că există un loc în care ei pot să se simtă liberi și confortabil”, a declarat directorul executiv al Centrul de Informaţie „GenderDoc-M”, Anastasia Danilova.

După mai multe solicitări de interzicere a desfăşurării marşului respectiv din partea Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, a Ligii Cavalerilor Ordinului „Ştefan cel Mare”, al Uniunii Veteranilor „Sf. Gheorghe Biruitorul”, primăria Mun. Chișinău a depus, la 15 mai, o cerere de chemare în judecată la Judecătoria sec. Centru, prin care solicită modificarea locului desfăşurării marşului organizat de „GenderDoc-M” din ultima zi a festivalului.

Un alt reprezentant al clericilor, episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel a organizat o conferință de presă în care îndemna societatea să protesteze pașnic împotriva marşului. „Veniţi, voi, maturii, în centrul Chişinăului în acea zi, pentru a opune rezistenţă prin rugăciune şi prin simpla prezenţă a voastră în cel mai legitim şi cel mai paşnic mod. Mă adresez şi către deputaţii primului Parlament. Acum e nevoie de prezenţa voastră în Chişinău, pe 19 mai, nu cu arma, ci cuvântul şi cu dreptul nostru constituţional să ne păstrăm morala copiilor şi a nepoţilor noştri”, a declarat episcopul.

Marș în Teatrul de Vară…?

Anastasia Danilova a accentuat, însă, că festivalul nu este alcătuit doar din acel marș care stârnește controverse, ci din multe alte evenimente culturale și informaționale. „Într-adevăr, în fiecare an încercăm să organizăm o acțiune publică și pașnică. Anul acesta intenționăm să organizăm un marș. Sunt oameni pro sau contra, dar important este faptul că avem dreptul la întâlniri și la acțiuni publice, iar noi nu suntem o excepție. Respectiv, dorim să organizăm acest marș în centrul orașului”, declară Anastasia Danilova. Ea a declarat că evenimentele care s-au desfășurat până acum nu au fost perturbate, ba chiar au adunat mulți oameni interesați de respectivele acțiuni publice.

Totuși, Primăria propune schimbarea traseului inițial, planificat să se desfășoare pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, de la sediul Ministerului Afacerilor Interne până la sediul Guvernului RM și sugerează organizarea acţiunii respective în incinta Teatrului de Vară din Parcul „Valea Morilor”. Centrul de Informare „GenderDoc-M” nu a primit deocamdată nicio invitație la judecătorie, dar ei intenționează să propună Primăriei un alt itinerar. „Teatrul de Vară evident că nu se potrivește cu acțiunea pe care vrem s-o organizăm. Suntem de acord să discutăm despre un marș în centrul capitalei și nicidecum departe de centru sau într-o zonă închisă”, explică directorul. Însă Vadim Brânzaniuc, purtătorul de cuvânt al primarului Dorin Chirtoacă, declară că primăria „nu are temei de a negocia, fiind vorba de aplicarea legislației și asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, o prioritate fiind și asigurarea ordinii publice.

Ambasadorul SUA promovează drepturile gay-lor

Instanța de judecată își va face public verdictul la data de 18 mai. Până atunci, planurile Centrului de Informaţie „GenderDoc-M” rămân neschimbate. Conform Anastasiei Danilova, la marș vor participa toți membrii Centrului, colegii și partenerii lui, cât și ambasadorii Statelor Unite ale Americii și a Elveției, vor veni oaspeți din mai mult organizație europene, precum și câțiva deputați ai Parlamentului European. Serviciul de presă confirmă prezența

Ambasadorul SUA la marș. „William H. Moser planifică să participe la marșul LGBT, căci, după cum a spus fostul Secretar de Stat al SUA, Hillary Clinton, „drepturile homosexualilor sunt drepturi umane, iar drepturile umane sunt drepturile homosexualilor”. Statele Unite susţin cu fermitate promovarea drepturilor umane în lumea întreagă”, a adăugat serviciul de presă al ambasadei SUA.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *