UE / Nato

Gazul natural se ieftinește în Europa pe fondul prognozelor meteo bune

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni, 16 octombrie, cu până la 6,5%, după ce săptămâna trecută au înregistrat un avans de peste 40%, traderii urmărind prognozele meteo favorabile şi eforturile internaţionale de a ţine sub control conflictul din Orientul Mijlociu.

La Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna noiembrie erau în scădere cu 4,9%, până la 51,33 euro pentru un Megawatt-oră.

Potrivit firmei de prognoză Maxar Technologies, temperaturile din Franţa, Germania şi unele părţi ale Europei urmează să revină la normal şi chiar să se situeze peste media normală în următoarele zile, după actualul val de frig.

Prognozele meteo favorabile cumulate cu revenirea livrărilor de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor de gaze al Europei, au ajutat la reducerea riscurilor la adresa aprovizionării care au afectat recent piaţa gazelor. În plus, eforturile SUA şi aliaţilor de a evita o extindere a conflictului dintre Israel şi Hamas la nivelul întregii regiuni au contribuit şi ele la diminuarea temerilor privind impactul conflictului asupra livrărilor de gaze. 

Sursa G4media

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *