Economie

Gazoductul Nabucco, alternativa la gazul rusesc care va trece prin România e un vis aproape de realizare

Decizia luată este un mare pas înainte către realizarea Nabucco deoarece investitorii în proiect au acum o doza mare de certitudine că există gaz ce poate fi transportat prin această conductă.

Proiectul Nabucco reprezintă mai mult decât un simplu proiect de infrastructură energetică. El reprezinta un adevărat simbol al dorințelor europenilor de independență și securitate energetică, așa cum opera lui Verdi cu același nume a reprezentat, în secolul XIX, un simbol al luptei popoarelor pentru libertate.

Ce înseamnă acest proiect de gazoduct pentru România?

Se deschide, în primul rând, posibilitatea accesului la noi surse de gaz pentru piața românească cu un efect benefic pentru funcționarea pieței de gaz românești într-o manieră cât mai concurențială, benefică consumatorilor români.

Proiectul Nabucco înseamnă, de asemenea, posibilitatea unor investiții semnificative în România. Peste un milliard de euro vor fi investiți la noi în țară ținând cont de faptul că 470 km (mai mult de un sfert) din lungimea proiectului sunt pe teritoriu românesc, cu noi locuri de munca create de aceste investiții și efecte indirecte pozitive asupra economiei românești.

Înseamnă și un succes al diplomației românești care a susținut Nabucco sincer, deschis și constant, fără ambiguități și jocuri duble, a diplomației care crezut și evaluat corect șansele de realizare a acestui proiect.

În plus, nu este de neglijat nici faptul că o țară străbătută de astfel de proiecte majore în domeniul infrastructurii își întărește poziția geostrategică și rolul său în regiune.

Razvan Eugen Nicolescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *