CSI / Rusia

Gazprom a fost AMENDAT: 35,7 mln de euro pentru încălcarea regulilor concurenţei din Lituania

Această decizie vine în condițiile în care Comisia Europeană este pe punctul de a încheia o anchetă oficială împotriva Gazprom, pe care o acuză că îngrădeşte concurenţa și manipulează preţurile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

Oficiul lituanian pentru concurență a impus această amendă după ce a decis că Gazprom a blocat într-o manieră ilegală posibilitatea societăţii publice de electricitate, Lietuvos Energijos Gamyba, de a încheia un acord de schimb swap cu un alt furnizor care propunea gaz la un preț mai puțin ridicat, în perioada 2013-2015. Această acțiune a „antrenat consecințe negative pentru consumatorii lituanieni de electricitate”, se precizează într-un comunicat de presă.

Statul lituanian a spart monopolul Gazprom în această republica baltică preluând la finele lui mai controlul asupra distribuitorului național de gaze, Lietuvos Dujos, după ce a cumpărat 38,9% din acţiunile germanilor de la EON. Această tranzacţie a adus Gazprom în poziţia de acţionar minoritar.

Pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare, ţara baltică de 3 milioane de locuitori care importă tot gazul consumat din Rusia vrea să definitiveze în acest construcția pe litoralul Balticii a unui terminal de gaz natural lichefiat şi caută furnizori.
Tot în mai, Lietuvos Dujos a obţinut de la Gazprom o "reducere semnificativă" a preţului gazului livrat.

Sursa: bursa.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *