Economie

Gazprom a micşorat tranzitul de gaze prin Republica Moldova

Republica Moldova încasează o taxă de 3 dolari pentru tranzitul a 1000 de metri cubi de gaz pe o distanţă de 100 de kilometri. Tariful vechi, de 2,5 dolari SUA, aplicat pe parcursul a 14 ani, a fost revizuit de la 1 ianuarie 2011. Tranzitul de gaze este administrat de către compania „Moldovatransgaz” în dreapta Nistrului şi „Tiraspoltransgaz” în regiunea transnistreană.

Creşterea mai puternică a importurilor decît exporturile a dus la sporirea de 8,1 ori a deficitului faţă de 2011, la 21 milioane de dolari SUA, ca urmare a unui deficit mai mare la călătorii şi scăderea excedentului serviciilor de informatică şi informaţionale şi a serviciilor de afaceri.

Serviciile de transport au cea mai mare pondere, circa 40 la sută, atît la exporturi, cît şi la importuri, după care urmează serviciile de călătorii şi comunicaţiile. Balanţa serviciilor de transport s-a îmbunătăţit, deficitul a scăzut cu 16.5 la sută, mai constată statisticienii. O pondere predominantă pe acest segment al schimburilor comerciale o are transportarea de bunuri şi doar ceva mai puţin de un sfert reprezintă transportul de pasageri şi serviciile auxiliare de transport.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *