Economie

Gazprom cere Ucrainei 7 miliarde de dolari pentru gazul natural pe care nu l-a consumat în 2012

Ucraina încearcă de mult să modifice termenii unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat în 2009 cu Rusia, acord care leagă preţul gazelor naturale de preţul petrolului. Potrivit acestui acord, Ucraina trebuie să plătească anual Rusiei cel puţin o cantitate de 33 miliarde metri cubi de gaze naturale, indiferent de cât consumă în realitate.

‘Am primit o astfel de factură’, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Naftogaz, Elena Yurieva, adăugând că Ucraina a plătit pentru cele 24,9 miliarde metri cubi pe care i-a utilizat anul trecut. ‘Am plătit la timp şi întreaga cantitate de gaze naturale care ne-a fost livrată de Gazprom’, a precizat Elena Yurieva.

O sursă din Ministerul ucrainean al Energiei a declarat pentru Reuters că decizia autorităţilor de la Moscova are legătură cu acordul de 10 miliarde de dolari semnat joi la Davos de Ucraina şi grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de şist care ar putea reduce dependenţa Ucrainei de importurile de gaze naturale ruseşti.

Ucraina importă aproximativ 60% din necesarul său de gaze naturale din Rusia, în plus aproximativ două treimi din gazele naturale ruseşti destinate Europei trec prin teritoriul ucrainean. Disputele dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului şi termenelor de livrare a gazelor naturale au dus de două ori (în 2006 şi 2009) la oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei.

SURSA: Capital.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *