Economie

Gazprom ne taie cu 56,5% volumul de gaz livrat. CSE a decis cât transmitem în stânga Nistrului

Gazprom ne taie cu 56,5% volumul de gaz livrat în luna decembrie, conform deciziei Comisiei Situații Excepționale (CSE), publicate vineri, 23 decembrie. Potrivit autorității, Moldovagaz a refuzat convocarea ședinței extraordinare a Consiliului de Observatori, scrie Realitatea.md.

Așadar, CSE a decis că transmite în stânga Nistrului 166,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Volumul îl include și pe cel destinat centralei de la Cuciurgan, pentru producerea energiei electrice.

Energocom rămâne responsabil de procurarea energiei electrice solicitate de operatori. Compania va achiziționa lumina ca urmare a negocierilor directe sau prin intermediul burselor, iar măsura vizează perioada ianuarie-martie 2023.

Alte măsuri necesare pentru asigurarea securității energetice vizează transferarea în avans, către Termoelectrica, a mijloacelor financiare necesare pentru plata compensații. Conform estimărilor, în acest scop vor fi necesare circa 200 de milioane de lei, banii urmând să fie transferați întreprinderii de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *