CSI / RusiaInternațional

Gazprom oprește de tot livrările de gaze către Franța. „Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu”

Începând de joi, 1 septembrie, Rusia va opri complet livările de gaze către Franța. Despre aceasta a anunțat oficialii companiei Gazprom, care spun că Parisul nu a plătit integral livrările de luna trecută, relatează CNN.

De marți dimineață, Moscova redusese fluxul pe conductele care alimentează Franța, din cauza unui așa-numit dezacord în privința contractului.

Cu toate acestea, Parisul dă asigurări că dispune de suficiente rezerve pentru la iarnă. Asta și în contextul în care se bazează pe Rusia pentru doar 17% din gazele pe care le consumă.

„Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.

Comportamentul Moscovei alimentează temerile că va folosi orice motiv pentru a crea probleme în aprovizionarea cu gaze.

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”, a declart ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher.

Europa a fost deja informată de Gazprom că va opri fluxul de gaz prin Nord Stream 1, de miercuri până vineri, pentru noi „lucrări de mentenanță”.

De asemenea, un anunț similar fusese făcut în urmă cu zece zile de compania rusească Gazprom, care a declarat că astfel de lucrări trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare.

Luni, premierul francez Elisabeth Borne a îndemnat companiile să facă planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că ele vor fi primele lovite dacă Franța va fi obligată să raționalizeze furnizarea de gaze și energie electrică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *