Actualitate

Gazpromul rusesc amenință din nou Moldovagaz cu sistarea livrărilor de gaze naturale și rezilierea contractului „în orice moment”

Concernul rus Gazprom acuză S.A. „Moldovagaz” că pe parcursul anului curent a „încălcat în mod regulat termenii contractului” și amenință că ar putea sista complet livrările de gaze naturale dacă partea moldovenească nu va efectua plățile în avans până la data de 20 octombrie 2022. Mai mult, gigantul rus, de asemenea, a atenționat că își rezervă dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării „grave” a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriei istorice a S.A. Moldovagaz.

Într-un comunicat de presă emis marți, 4 octombrie, compania rusească a criticat Moldovagaz că pe parcursul anului 2022 „a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat, de asemenea, a solicitat în mod repetat Gazprom atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare”, transmite Replicamedia.md.

De asemenea, reprezentanții companiei rusești au menționat că „Gazprom a fost întotdeauna înțelegător cu cererile părții moldovenești, concentrându-se pe o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești”.

În acest context, cei de la Gazprom spun că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave a termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a SA Moldovagaz.

Mai mult, spun ei, în viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract

Amintim că Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după 1 octombrie, a declarat vicepremierul Andrei Spînu după ce a avut o discuție telefonică cu Alexei Miller la începutul lunii septembrie.

Recent, Andrei Spânu a spus că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *